Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Slår passiv cannabisrøyking ut på test?

Hei!

Jeg er sammen med en gutt som røyker hasj fast. Han bor for seg selv og røyker inne, så hver gang jeg skal til han og går inn døren så kjenner jeg lukten. Da jeg først er der, bruker jeg å sove hos han, så jeg er i den lukten i ganske mange timer. I tilegg kysser og kliner vi, ofte også rett etter han har røyket ferdig.

Jeg lurer derfor på om jeg får hasjen selv i kroppen. Dersom jeg tar f.eks. en urintest, vil de da finne hasj i meg?
Vennene mine mener at det er mulig at jeg får det i kroppen og at selv om jeg sikkert får det veldig svakt, så vil det vises på tester som blodprøver eller ved urin. Lurer av nysgjerrighet på dette.

Jente 17

Svar fra ungrus.no 25.02.2022

Kjære jente, 17! 

Spørsmålet ditt, altså om passiv cannabisrøyking kan slå ut på urin- eller blodprøver, er det nok flere enn deg som lurer på. Først av alt: Blodprøver blir ikke brukt vanligvis, urinprøver er sikrere fordi stoffene konsentreres i urinen, og de holder seg lengre i urin enn i blod. 

Svaret på spørsmålet ditt er ikke et klart ja eller nei, det kommer an på hvordan urinprøven blir analysert. Du beskriver at du får i deg ganske mye cannabis som passiv hasjrøyking. Denne vil selvsagt oppføre seg akkurat som om du hadde røykt selv, så du vil få små mengder cannabis i kroppen. Disse små mengdene vil skilles ut i urinen din. 

Urinprøver kan analyseres på forskjellige måter. Den mest presise analysen er at de måler konsentrasjonen av cannabis i urinen med en svært følsom metode. Uansett hvor små mengder du har i urinen din, vil det kunne måles. Så dersom du leverer en urinprøve som blir sendt til for eksempel St. Olavs hospital i Trondheim, kan det tenkes at de vil kunne påvise cannabis i urinen din. Men de fleste urinprøver blir svart ut med enten negativ på cannabis eller positiv på cannabis. Da er det lagt inn en grense for  når prøven er å anse som positiv eller negativ, og den grensen er ikke null. Jeg vil regne med at det uansett er så små mengder cannabis i urinen din etter at du har vært sammen med kjæresten din, at en prøve som blir analysert på en slik måte, ikke vil slå ut på cannabis.

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut