Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Snus og leverfunksjon?

Hei!

Er snus farlig for leveren?

Jente 21

Svar fra ungrus.no 02.11.2023

Kjære jente, 21.

Dette spørsmålet har jeg aldri fått før, og det var interessant å sette seg inn i hvordan nikotin kan påvirke leveren. Det jeg fant, er at nikotin kan påvirke leveren negativt hos mus og rotter, men jeg har ikke funnet artikler som viser at menneskenes lever blir skadet. 

Leveren har en stor jobb med å bryte ned nikotin, så man skulle kunne tenke seg at det kunne oppstå skader. Antagelig er kapasiteten til leveren såpass stor at den klarer jobben. 

Derimot er det godt dokumentert at nikotin fra snus påvirker hjerte-kar-systemet: Nikotin får blodårene til å trekke seg sammen, og dersom man tilfører kroppen nikotin jevnlig over lang tid, vil dette kunne føre til skade både på hjertet og de perifere blodårene. 

Konklusjonen er at leveren klarer seg bra når den må jobbe med å bryte ned nikotin, mens nikotin kan gi skade på andre deler av våre indre organer. Det er viktig å tenke på når man bruker snus, som jo kan gi veldig høy konsentrasjon av nikotin ved jevnlig bruk. 

Hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut