Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Snus vs kaffe

Hei!

Noen i familien min sier at snus er like farlig som en kopp kaffe, er det sant?

Gutt 12

Svar fra ungrus.no 22.05.2018

Kjære gutt, 12!

Det var et interessant spørsmål du (og familien din) stiller. Det hender ofte at folk sammenligner ulike rusmidler og lurer på hviket som er mest farlig. Det vanligste er å sammenligne cannabis (hasj, marihuana) med alkohol. Stort sett er det ikke mulig å svare helt enkelt. Rusmidlene er ulike, og det er ulike måter å bruke dem på. Dessuten betyr det aller mest hvor mye man bruker av de ulike stoffene. 

Dersom vi skal sammenligne snus med kaffe, kan vi begynne med å si at begge inneholder stoffer som kan gjøre deg avhengig. Kaffe inneholder koffein, snus inneholder nikotin. Det å være avhengig betyr at kroppen blir uvel hvis du ikke får det stoffet du er avhengig av. Det går an å bli avhengig av koffein, og nikotin er ett av de stoffene det er lettest å bli avhengig av. Mange forskere har sett på hvordan kaffen virker på kroppen vår, og de sier at kaffe er ufarlig så lenge du ikke drikker alt for mange kopper om dagen (eller drkker for mye energidrikk som inneholder koffein). En overdose med kaffe gir hjertebank og uro i kroppen. Det å drikke kaffe i moderate mengder er sunt, fordi kaffen inneholder noe vi kaller antioksidanter, og det er bra for kroppen. Filterkaffe er best, for da er noen fettstoffer i kaffen tatt vekk. Disse kan være skadelig for hjertet.

Forskerne er uenige når de skal si om snusbruk er skadelig. Snusbruk er mye mindre skadelig for kroppen enn å røyke sigaretter. Men snusbrukere kan få i seg større mengder nikotin enn de som røyker, og nikotin kan gi sterk avhengighet. Dessuten er det ikke kommet fram noe som tyder på at snus er bra for helsa.

Summen blir da: Kaffe er ufarlig og kan være bra for kroppen. Koffeinavhengighet er hos de aller fleste lite plagsom. Snus er antagelig ikke helt ufarlig og kan gi nikotinavhengighet. Det å være avhengig av nikotin kan være svært plagsomt og vanskelig å komme ut av. Så du får fortelle familien din at snus kanskje kan være farlig, mens vi vet at kaffe ikke er farlig.

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege  

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut