Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Søvnløshet, uro og hasjbruk

Hei! 

Jeg er en mann på snart 32 år som har røyket hasj/marijuana hver dag siden jeg var 17 år, med unntak av 3 pauser på ca. 3-4 uker hver. For seks uker siden sluttet jeg å røyke og det har på en måte gått overraskende bra. Jeg har ikke slitt med sug om å røyke, og apetitten har vært normal. Jeg spiser i hvertfall mer jevnlig. Jeg fryktet i alle årene at det skulle gå ut over matvaner. Der det ikke er så positivt er søvnen min.
Jeg har slitt med å sovne men har tydd til mye fysisk aktivitet og stimulering av hjernen i form av å være sosial, lese og å se på filmer/dokumentarer.
I de første 4 ukene klarte jeg å roe meg ned med at dette skjer pga avvenning fra hasj men idag har det gått 6 uker og jeg føler det er verre nå. Jeg har også innsett at søvnløshet og psykisk uro var grunnen til at jeg i det hele tatt ble avhengig av å røyke så mye og ofte. Jeg er litt usikker på om det er hasjavvenning eller psyken min som er grunnen til dette. Har noen av dere svar på dette?

Mann 32

Svar fra ungrus.no 28.05.2021

Kjære mann, 32! 

Du beskriver egentlig helt presist det som ofte skjer når man skal slutte etter langvarig og omfattende cannabisbruk, og dine plager passer godt med den måten cannabis virker på hjernen og lagres i kroppens fettvev. 

Cannabis virker dempende på mange funksjoner i hjernen, spesielt nærhukommelse og regulering av søvn og følelser.  I tillegg ligner det faktisk litt på heroin, det virker (men svakere) på noen av de samme mottaksstedene i hjernen. Det spesielle med cannabis er at det lagres i fettvevet. Alle andre rusmidler, fra alkohol til amfetamin, blir skilt ut etter få timer, men vi kan påvise cannabis i urinen hos noen få personer i opptil tre måneder etter siste inntak, selv om det er sjelden at det sitter så lenge i. 

De fleste som slutter med cannabis etter lang tids bruk, vil slite i større eller mindre grad:
- Mottaksstedene i hjernen må "gro ut" etter å ha blitt skrudd kraftig ned av cannabisbruk. Dette gir forskjellige ubehag. Det kan dreie seg om uro, svetting, dårlig søvn, hjertebank, depresjon og angst. Det tar lang tid (fra måneder til år) før disse mottaksstedene/reseptorene har blitt helt normalisert. I den tiden kan man føle seg "grå", det det er ofte ikke så lett å føle glede og lykke. Men hjernen er ganske god til å reparere seg selv, så hold ut!
-  En viktig effekt av cannabis er å dempe ned følelser. Derfor er det mennesker som har mye vonde følelser som griper til cannabis for å regulere følelsene, og det fungerer jo i øyeblikket. Når man fjerner "cannabisfilteret" for følelsene, vil disse komme tilbake, og ofte enda sterkere enn før. De har jo blitt undertrykket lenge, og man har ikke lært seg hvorledes man kan takle slike følelser på en normal måte i den tiden man har brukt cannabis, siden den sitter såpass lenge i kroppen. 

I ditt tilfelle kan jeg selvsagt ikke si noe helt konkret, men her er mine tanker: Seks uker er kort tid, så jeg vil regne med at foreløpig er det ikke mulig å si om ubehaget ditt mest skyldes cannabis-abstinenser, som i så fall har en tendens til å gå over i løpet av noen måneder. Du må nok la det gå i hvert fall et par måneder til. Dersom du fortsatt har slike plager, er det viktig at du søker kompetent hjelp for å finne en mindre skadelig måte å takle disse på.

Dette er tøft, men gevinsten ved å få et liv uten cannabis er kjempestor. Hold ut!

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut