Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Sykdommer av cannabisbruk?

Hei!

Hvilke sykdommer kan hasj og marihuana gi?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 03.11.2017

Hei jente 14!

Dette er et viktig spørsmål, siden det er så mange som mener at hasj og marihuana (cannabis) ikke er farlige stoffer. Disse stoffene virker på mange forskjellige steder i kroppen, og dermed kan de gi mange ulike sykdommer. Her er noen av de viktigste: 

  1. Hjernen og nervesystemet. Hvis man begynner å bruke mye cannabis i tenårene, er det vist at hjernen ikke utvikler seg slik den skal. Dette kan vise seg på forskjellige måter, blant annet ved at man ikke blir så intelligent som man ellers kunne blitt når man blir voksen. Cannabis kan bidra til mange psykiske sykdommer, både alvorlige psykoser, angst og depresjon kan utøses av cannabisbruk. 
  2. Hjertet. Det kommer stadig rapporter om cannabisbrukere som plutselig blir funnet døde. Det er ikke mange av dem, men vi mener at cannabis hos noen kan gi forstyrrelser i hjerterytmen slik at det ganske enkelt stopper dersom man er uheldig. 
  3. Lungene. De aller fleste røyker cannabis sammen med tobakk, og hasj og marihuana inneholder enda flere kreftfremkallende stoffer enn tobakken. Dette kan føre til at man lettere får lungekreft. Det er også mye som tyder på at lungene lettere utvikler kols når man kombinerer cannabis og tobakk. 
  4. Testiklene/kjønnsorganene: Cannabis påvirker de hormonene som må til for å lage sædceller og eggceller. Det er vist at dette kan gi dårlig sædkvalitet hos menn som røyker cannabis. 

Denne listen er ikke fullstendig, og det oppdages stadig nye skadevirkninger av cannabisbruk, så spesielt unge mennesker bør tenke seg svært godt om før de bruker cannabis. Det kan føre til varige skader på hjernen og nervesystemet som kroppen aldri klarer å reparere i løpet av resten av livet!

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege

 

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut