Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Vanligste sykdom du kan få av narkotikabruk?

Hei!

Hvilken sykdom er vanligst av å få av narkotika?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 15.08.2018

Kjære gutt, 14 år!

Spørsmålet ditt er veldig interessant, men det går ikke an å gi deg et enkelt svar på dette. Det er mange forskjellige typer narkotika, og det er  mange forskjellige sykdommer man kan få. Jeg har et kurs for noen psykologer der jeg bruker åtte skoletimer til å fortelle dem om alle disse sykdommene. 

Men her har du en liste over noen av de mest vanlige sykdommene som vi ser hos de som misbruker narkotika: 
- De som røyker hasj eller marihuana kan få psykiske plager, både angst og depresjon er ganske vanlig. Noen få blir aldri helt bra igjen. 
- Lungene hos hasjrøykerne kan ta skade, man kan få astma, kols og noen får også lungekreft.
- De som bruker amfetamin eller kokain har en sjanse for å få skade på blodårene, det kan gi både hjerteinfarkt og hjerneslag. Dessuten er det også her fare for psykiske lidelser, spesielt hos de som bruker amfetamin. 
- De som bruker sprøyter til å ta heroin eller amfetamin kan risikere flere sykdommer som spres med blod. HIV og flere forskjellige leverbetennelser kan ramme sprøytebrukere. Nesten alle som har brukt sprøyter over noen år, er blitt smittet med hepatitt C, som er en leverbetennelse. 
- Mange rusmisbrukere har dårlig kosthold og steller dårlig med tennene sine. Det gjør at de kan få forskjellige mangelsykdommer, og immunsystemet deres blir dårlig. Det gjør at det er lettere for dem å få alvorlige betennelser, slik som lungebetennelse eller blodforgiftning. 
- Rusmisbrukere er mer utsatt for ulykker og vold
- Alkohol er det aller viktigste rusmiddelet, og det kan føre til en rekke forskjellige sykdommer, både psykiske og på kroppen. 
- I tillegg til alt dette, er mennesker som misbruker rusmidler mer utsatt for å få det vi kaller livsstilssykdommer, som sukkersyke, høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, hjerneslag. 
- Levealderen hos rusmisbrukere er mye lavere enn hos resten av befolkningen, det kan være snakk om at man dør mer enn 20 år før tiden. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut