Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Doping og kroppen

Hei!

Hva skjer med nervesystemet og hormonsystemet når man bruker doping?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 11.11.2021

Kjære jente, 14!

Du spør om hva som skjer med nervesystemet og hormonsystemet når man bruker doping. Det er et viktig spørsmål, siden en god del ungdommer prøver ut dopingmidler. 

Dopinglista til Antidoping Norge er lang og inneholder mange forskjellige stoffer som virker ulikt på kroppen. Lista finner du her: Dopinglisten 2021 

På denne listen er det både en del helt vanlige legemidler og narkotiske stoffer som hasj, kokain og amfetamin.
Men det vi vanligvis tenker på når vi tenker på doping, er de anabole steroidene. Disse finnes både som sprøyter og tabletter, og de har mange forskjellige virkninger på kroppen og hjernen. Her er en god artikkel fra ung.no som forteller om det: Bivirkninger av anabole steroider

I korte trekk virker disse hormonene som mannlig kjønnshormon, altså testosteron. Det gir større muskler, men mindre testikler og eggstokker, det kan gi alvorlige depresjoner og hjertesykdommer. Noen brukere av anabole steroider blir svært aggressive. 

Det å bruke anabole steroider, er jo i bunn og grunn en snarvei for å få større muskler, og bivirkningene av dette kan være svært store. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

Svaret er oppdatert 11.11.21

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut