Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Drikke eller ikke?

Hei!

Jeg slutter på ungdomsskolen nå, og det er en fest for alle snart. Denne vil jeg dra på, men jeg vet at det kommer til å bli drikking. Jeg vet ikke om jeg kommer til å drikke eller ikke. Har litt lyst, men har aldri drukket før.
Hva bør jeg gjøre?
Har lyst til å fortelle mamma om festen og at noen kommer til å drikke, slik at hun vet. Er det lurt?

Jente 16

Svar fra ungrus.no 17.06.2019

Hei!

Så bra at du tenker gjennom på forhånd hvordan du vil forholde deg til det å gå på fest hvor folk kommer til å drikke alkohol!

Du forteller at du har litt lyst til å drikke og at du også har lyst å fortelle moren din om at det kommer til å blir drukket alkohol på festen.
Det virker som du skal på en fest du kan gå på, selv om du ikke ønsker å drikke alkohol, og det er fint.

Siden du har lyst å fortelle det til din mor, kan det tyde på at dere har et godt forhold med god tillit til hverandre. Da synes jeg det virker som en god idé å snakke med henne om at noen kommer til å drikke på festen og at du også vurderer det. Det er jo 18 års aldersgrense på kjøp av alkohol i Norge, så du risikerer at hun ikke ønsker at du skal drikke. En av grunnene til aldersgrensen er at barn og unge tåler alkohol dårligere enn voksne. 
Foreldre er ofte bekymret for hva som kan skje dersom datteren eller sønnen får i seg for mye alkohol. Man blir mindre selvkritisk og får dårligere kroppskontroll når man drikker, og risikoen for både ulykker og å komme opp i ubehagelige situasjoner øker når man har drukket.

Jeg håper du og din mor sammen kan finne ut av hvordan du kan forholde deg til alkoholbruk på denne festen!

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no
 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut