Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Alkohol og psykisk helse

Hei!

Jeg har nylig begynt å drikke øl grunnet min ustabile psykiske helse. Og jeg føler at det både hjelper og ikke hjelper. Det hjelper med å dempe ned følelsene mine når jeg er full. Men samtidig så forsterker alkohol følelsene jeg har på det tidspunktet jeg drikker. Så egentlig lurer jeg på følgende: er det lurt å drikke i min situasjon?

Mann 18+

Svar fra ungrus.no 25.07.2019

Hei!

Takk for at du tar opp et veldig viktig spørsmål på ungrus.no. Jeg må beklage at svaret kommer litt sent, det skyldes feriavvikling i svartjenesten.

Du skriver at du har en ustabil psykisk helse, og du har fått noen erfaringer når du har drukket øl, nemlig at det både hjelper og ikke hjelper. Du sier også at alkohol forsterker følelsene du har på det tidspunktet du drikker.
Jeg synes du på denne måten oppsummere veldig godt hvordan alkohol virker. Alkohol kan få deg til å slappe mer av, i små mengder kan det gi en liten "lykkepromille" som kan være en boost på humøret, men det forutsetter at du ikke har det dårlig i utgangspunktet. Nå vet jeg ikke hva slags psykiske helseplager du har, men dersom du er plaget av angst og depresjon, kan alkoholbruk forsterke disse symptomene. Det varierer fra person til person og også med den situasjon man drikker i. Det avhenger selvsagt også av hvor mye og hvor ofte man drikker.

Mange som sliter med sin psykiske helse prøver ut rusmidler for å dempe symptomene. Dette gjør at man er sårbar for å få et rusproblem i tillegg til de psykiske problemene man sliter med. Du skriver at du er begynt å drikke øl grunnet din ustabile psykiske helse. Det gjør at det hos meg ringer en liten varselbjelle. Jeg håper du har kontakt med en psykolog eller en annen person innen psykisk helsevern. Hvis ikke, synes jeg du skal snakke med fastlegen din om å få en slik kontakt i kommunen eller i spesialisthelsetjenesten der du bor. Da kan du får hjelp til å håndtere dine psykiske helseutfordringer på en bedre måte enn ved å drikke alkohol.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut