Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Hjelpe eks til å slutte med rus?

Hei!

Jeg har et stort spørsmål. Eks'en min (gutt på 15), som jeg igjen har holdt på med i flere uker, begynte å oppføre seg merkelig. Vi fikk mindre kontakt og han sa ting som ikke ga mening. I dag skrev han til meg at han hadde gjort noe dumt lenge, altså brukt narkotika. Han stoler veldig mye på meg og han vet at det han gjør er feil og han spør meg om hjelp til å slutte.
Jeg vet ikke helt hva jeg skal si til han, for jeg kan ikke noe om dette selv. Alt jeg vet er at han bruker mye av sprøyter for depresjon. Hva synes du jeg burde gjøre?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 24.09.2018

Hei unge jente på 14 år!

Jeg vil først berømme deg for ditt ønske om å hjelpe eks'en din, og at du ved å stille spørsmål på ungrus.no ber om råd om hvordan du kan hjelpe. Det sier mye om deg og dine kvaliteter. Du vil hjelpe en som tydeligvis strever, og du spør andre om hjelp på ting du er usikker på hvordan du kan håndtere.

Jeg leser i det du skriver at eks'en din selv sier han har brukt narkotika lenge, at han vet det er feil å bruke det. Han stoler på deg og ønsker din hjelp for å klare og slutte med narkotika. Du skriver videre at han bruker mye sprøyter for depresjon. Av det siste du skriver, med hensyn til sprøyter, forstår jeg det slik at han setter narkotikaen i sprøyter, og at han føler det hjelper på hans triste tanker. Sånn virker rusmidlene i starten; vanskelige følelser blir mindre vonde eller døyves helt så lenge rusen virker. En finner en løsning i rusmidler. Det som er det alvolige er at rusmidler er avhengighetskapende. Det innebærer blant annet at man etter hvert trenger mer rusmidler for å få samme virkning. Når avhengigheten er etablert, er virkningen av rusmidlene mindre og man trenger mer for å ikke bli abstinent og syk. Jo yngre man er når man starter med rus, desto mere skadelig er det.

Jeg har jobbet i over 30 år med mennesker som har et rusproblem og deres pårørende. Mange pårørende har har prøvd å hjelpe sin rusavhengige i mange år og nærmest slitt seg ut på dette hjelpeprosjektet, uten at det har hatt noen effekt. De tror at dersom de øser på med kjærlighet og hjelper med penger og annen hjelp, så vil rusproblemet gå over av seg selv. Et rusproblem går sjelden over av seg selv.
De aller fleste trenger profesjonell hjelp i kortere eller lengre tid av mennesker som kan dette med rusproblematikk. Jo før han får hjelp i så ung alder, jo bedre er det. Et rusproblem eskalerer fort til det mye verre .

Eks'en din er 15 år og misbruker sannsynligvis narkotika i sprøyteform. Det er svært alvorlig og han trenger hjelp. Du er 14 år og har fått mye alvor inn i livet ditt i hans bønn til deg om hjelp.
Jeg ønsker for din del at du snakker med en voksen du har tiltro til og forteller han/henne om hva du står i.
Samtidig bør du snakke med eks'en din. Du kan takke han for tilliten han viser deg ved å betro seg til deg om sine problemer. Videre kan si noe om at du blir svært bekymret for han og dette rusproblemet og at du har forstått ut fra hva du har lest om slike problemer at han trenger profesjonell hjelp. Du kan også si noe om at du ikke tør å stå alene med dette ansvaret med å skulle hjelpe han. Du kan foreslå at dere sammen for eksempel kan snakke med helsesøster på skolen din eller en sosiallærer, som kan sette han i kontakt med et hjelpeappparat som kan hjelpe han. Om han avviser ditt ønske om å skulle ta kontakt med andre, må du respektere han på det.

Samtidig håper jeg du våger å fortelle han at du, fordi du bryr deg og ønsker han det beste, kommer til å snakke med andre voksne og be om hjelp.
Du kan ikke sitte med dette alene, til det er det du nå vet for alvorlig, og du bryr deg om han.

Det er en tøff oppgave du får nå. Jeg skal tenke på deg, og heie på deg!  Skulle det være mer du lurer på, så ta kontakt!

Med vennlig hilsen

Eva Norbakk

Spsialsykepleier

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut