Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Kjæreste som røyker cannabis

Hei!

Jeg er en jente på 20 år som bor sammen med kjæresten jeg har vært sammen med i 3 år. Han har røyka før i ungdomstiden men sa han hadde slutta da vi ble sammen, men den siste tiden har han behov for å gå tur ute hver eneste kveld. Om jeg spør om å få være med på tur, får jeg avslag. Jeg har ferska han flere ganger med at han har oppbevart jointer og rullepapir i leiligheten, men svarer da med at han passer på det for kompisen sin. Denne kompisen har flyttet til en annen by så de treffes ikke så ofte, men idag før jeg skulle på jobb fant jeg rullepapir og lightere i jakkelommen hans. Hvis jeg spør han om han røyker blir han sur og sier alltid nei, selvom jeg lukter det av klærne hans. Han har flere kompiser som sliter med annet forskjellig rus, og jeg er veldig bekymra og vet ikke hva jeg skal gjøre.

Jente 20

Svar fra ungrus.no 21.11.2019

Hei Jente 20!

Jeg vil starte deg med å takke for spørsmålet. Du gir på en lettforståelig måte uttrykk for en situasjon som er vanskelig for deg å være i. En situasjon mange vil kjenne seg igjen i. Det å gå alene med slike  bekymringer du beskriver, er en stor belastning som jeg tipper gjør mye med hvordan du har det i hverdagen. Du forteller om en samboer du har hatt gjennom tre år. Han har tidligere røyka hasj, har sluttet med da han traff deg, men som nå tydelig har startet opp igjen. Videre har han kamerater som sliter med rusproblemer. Og der er du og lurer på hva du skal gjøre? Det virker som du har klare ønsker om at kjæresten din ikke skal ruse seg på cannabis eller andre narkotiske stoffer.

Da ser jeg minst tre problemstillinger i det du forteller.

1. Det ene handler om hans bruk av hasj:
Både det at bruk av hasj er kriminelt med de konsekvenser det kan ha både i nåtid, men også på sikt. En samboer som ruser seg og omgås venner som ruser seg, harmonerer det med dine tanker om et godt familieliv?.

2. Neste punkt handler om hans bruk:
Det kan virke som han har et problem i forhold til bruken; han gjør det i skjul, lyver om det når du tar han på fersken med å ha hasj på seg, han røyker sannsynligvis hver kveld og prioriterer det framfor å være sammen med deg. Alle disse punktene tyder på at hasjbruken er et problem for han. Jeg har snakket med mange pårørende til mennesker med rusproblemer som snakker om det såre i å være nummer to i et forhold. Rusen trumfer alt, selv kjærligheten til samboer og barn.

Et rusproblem blir heller ikke bedre med tiden, bare verre ettersom avhengigheten utvikler seg og blir sterkere. Avhengighet er en sykdom. Et av kriteriene for avhengighet, er manglende kontroll. Vedkommende bestemmer seg og mener det 110%, aldri mer, for så neste dag å ruse seg.

Mange pasienter har fortalt at de ikke ga fra seg rusen, før prisen for å ruse seg ble høyere enn det positive rusen ga. Da kan vedkommende bli villig til å søke hjelp for sitt problem.

3. Det å ha en kjæreste som velger å lyve?

Hva gjør det med deg å ha en kjæreste som ser deg i øynene og lyver? Et kjæresteforhold baserer seg på tillit og nærhet. Løgn gjør noe med dette grunnleggende i forholdet. Det som gjør dette ekstra vanskelig, er at de løgnene han forteller deg om hvorfor han har hasj tilgjengelig, sikkert harmonerer med det du så inderlig ønsker skal være sant. Samtidig som 99% av deg vet at det ikke stemmer. Det å bli usikker på egne opplevelser; ser jeg det jeg ser/stemmer det jeg tror er sant, dette er vondt og vanskelig å stå i.

Skulle jeg gi deg råd som er hjelpsomt for deg, og som kan være hjelpsomt for samboeren din, så er det å sette han på valg: Han må velge mellom deg eller hasjen. Det er ingen mellomting. Et tøft og sårt valg å måtte stille den en elsker, i frykt for å bli valgt bort. Allikevel, i lengden tror jeg ikke du vil få et godt samliv/familieliv med en mann som velger rus og løgn som livsvei og der du blir andre prioritet.

På bakgrunn av det jeg skrev i punkt 2, tenker jeg at du må være tydelig på at velger han deg, må han søke hjelp for sitt rusproblem. Det finnes god hjelp for han å få, både gjennom ulike hasjavvenningsprogram og i individualsamtaler.

Det finnes også tilbud til deg som pårørende; både individuelt i form av samtaler og gruppetilbud. Hør med din lege hva som finnes der du bor. Du har gjennom ditt spørsmål her, gjort noe bra for deg selv; åpnet opp for andre når en strever med noe som er så vanskelig. Det å være glad i en som ruser seg er absolutt en vanskelig situasjon å stå i alene.

Skulle du lure på noe utover det jeg har skrevet, er det bare å ta kontakt.

Da krysser jeg fingrene for deg og håper han ser at prisen for å gi slipp på deg, blir for stor. Jeg håper han takker ja til å ta i mot hjelp, slik at du kan få den kjæresten du fortjener.

Vennlig hilsen 

Eva Norbakk

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykeshus

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut