Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Energi uten alkohol?

Hei!

Jeg drikker ikke, men blir lett trøtt på fest. De andre får jo energi fra alkohol.

Har dere noen tips til å få energi på fest uten alko?

Kvinne 18+

Svar fra ungrus.no 10.10.2018

Kjære kvinne, 18+!

Så flott at du ikke bruker alkohol. Alkohol er ansvarlig for både mye sykdom, død og lidelse, og alkoholbruk er regnet som et av våre største folkehelseproblemer.

Jeg skal forsøke å gi et svar på spørsmålet ditt, men det er ikke helt lett: For det første er det ikke alle som får energi fra alkohol. Mye forskning viser at den egentlige effekten av alkohol er sløvende, men vi har lært oss at alkoholen gir energi. Alkohol tar vekk deler av vår indre kontroll og hemninger, og det er nok en av grunnen til at mange oppleves som fulle av energi når de drikker.
Når det gjelder ditt spørsmål om hvordan du kan få energi på fest uten å bruke alkohol, er det ikke lett å gi deg et godt svar. Men her er i hvert fall to tips: For det første er det altså i stor grad innlærte mønstre og forventninger som avgjør hvordan vi opplever en fest. Så dersom du møter på en fest full av forventninger om at dette skal bli skikkelig gøy, kan det hende at det faktisk blir gøy. Trikset er å være aktivt med på festen, fordi aktivitet gir energi.
I tillegg vil jo koffein (kaffe, cola, energidrikker) kunne gi en ekstra liten hjelp.

Med hilsen
Dagfinn Haarr
Spesialist i allmenn- og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut