Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Energidrikk

Hei!

Jeg lurer på; er energi drikk så ille?

Gutt 12

Svar fra ungrus.no 08.03.2019

Kjære gutt, 12!

Siden det er så mange som bruker energidrikk, er spørsmålet ditt nyttig for mange ungdommer.
Mitt svar er at energidrikk kan være ille for noen få, og da er det særlig hjertet som reagerer på innholdet i drikken. Det øker pulsen og blodtrykket, og det er ikke heldig dersom det skjer ofte.
Energidrikker inneholder koffein, det samme som i kaffe. Men i tillegg inneholder de andre stoffer som kan virke stimulerende, og kullsyre og sukker gjør at stoffene går ekstra raskt over i blodet. Derfor kan energidrikker gi både ubehag og skader, selv om koffeininnholdet ikke er så stort som i kaffe. 

Hvor ille det er, kommer naturligvis an på hvor mye man drikker. Selvsagt er små mengder mindre skadelige enn store mengder. Dessuten er vi mennesker forskjellige, så vi reagerer ulikt på de samme mengdene energidrikk.
Noen tåler det godt, andre får ubehag.

En annen ting ikke alle er klar over, er at koffein kan gi avhengighet, akkurat som alkohol, nikotin, amfetamin og heroin. Selvsagt gir koffein mindre avhengighet enn disse andre stoffene, men mange som drikker mye energidrikk vil merke ubehag, hodepine og trøtthet dersom de ikke får sin daglige dose. Og det er i hvert fall ikke heldig.

Jeg har lagt ved en lenke til en god artikkel fra dagbladet.no som også sier noe om hvorfor energidrikker kan være farlig. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut