Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Er avhengighet arvelig?

Hei!

Hele min famile er avhengig av nikotin, og flere er rusmisbrukere. Jeg lurer på om når slektninger er avhengig av nikotin og har vært det lenge er det lettere for meg å bli avhengig?

Jeg har røyket, snuset og gjort mange andre rusmidler i en alder av 13, men aldri blitt avhengig. Men er det lettere for meg å bli avhengig av nikotin da?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 23.05.2019

Kjære gutt, 14!

Det er trist at du er omgitt av så mye avhengighet. Det er mye som tyder på at noe avhengighet er arvelig, det gjelder spesielt alkoholavhengighet. For øvrig er det nok like viktig hva som skjer i miljøet man lever i. Du forteller at du allerede har prøvd både nikotin og andre rusmidler, og vi vet at det er mye større sjanse for å bli avhengig når man begynner så tidlig som du gjør. Det kan være vel så viktig som en eventuell arv. 

Nikotin er det stoffet man lettest blir avhengig av, uansett arv eller omgivelser. Så mitt svar blir at på grunn av din alder er det nok en ganske stor sannsynlighet for at du blir avhengig dersom du fortsetter på bruke nikotin. Videre vil nikotinen (og andre rusmidler) skade både kroppen din og hjernen din mer når du bruker det i så ung alder. Jeg kan ikke si noe helt konkret om du har arvestoff som gjør deg lettere avhengig av rusmidler og nikotin.
Jeg tror nok at det kan være en viss risiko for at du er arvelig disponert, selv om miljøet rundt deg og alderen din er de viktigste faktorene, slik jeg vurderer det du beskriver. 

Hvis du står i vanskelige situasjoner når det gjelder rusbruk i familien, eller ønsker å snakke med noen om egne valg når det gjelder nikotin og andre rusmidler, vil jeg anbefale at du snakker med en trygg voksen om det. Det kan for eksempel være helsesykepleier på skolen.

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege
 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut