Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Far med alkoholproblemer

Hei!

Jeg er datter av en med alkoholproblemer. Problemet mitt er at far ikke forstår at han har et problem. Han lyver, og hvis jeg spør om han kan komme på en skoleavslutning, så sier han at han skal jobbe. Det har han gjort de siste 8 årene. Hjelp meg, hva skal jeg gjøre hvis jeg ikke en gang kan stole på min egen far?
Han sier at han ikke røyker, men om kvelden så skal jeg på do så lukter jeg røyklukta. Når jeg spør hvorfor det er røyklukt sier han at han var hos naboen (har skilte foreldre, bor hos mor).

Jente 14

Svar fra ungrus.no 18.08.2017

Hei jente 14 år!

Jeg forstår at du har en pappa med alkoholproblemer. Jeg forstår også at du oppfatter at han ikke selv innser at dette er et problem. Siden du er glad i han og han betyr mye for deg, blir dette selvfølgelig vanskelig for deg! Det er dessverre ofte sånn at det er familien rundt som synes at det er vanskelig med drikkingen lenge før den som drikker synes det er noe problem. Eller i alle fall innrømmer at det er et problem. Dette fører ofte til at de begynner å lyve, noe din far tydeligvis også gjør. Dette gjør at du ikke kan stole på han. Og som du sier, "hva skal du gjøre når du ikke kan stole på din egen far?"

Det er fryktelig vanskelig for barn å ikke kunne stole på foreldrene sine! Det er foreldrenes oppgave å passe på barna sine, og ikke motsatt! Du er på mange måter i en umulig situasjon. Jeg vet ikke om du har snakket med faren din om at du vet at han lyver. Hva ville han si til at du ikke kan stole på din egen far? Hvis du snakket med han om dette det, tror du han ville ta det på alvor eller bare lyve mer? Det er vanskelig å si noe klart om hva som er lurt i din sak, siden jeg ikke kjenner noen av dere. Uansett vet jeg at dette er ikke noe du kan ordne opp i. Det er bare far selv som kan endre seg.

Har du snakket med moren din om dette? Vet hun om alkoholproblemene til din far? Jeg tror uansett at det er viktig at du snakker med noen du stoler på om disse tingene. Kanskje trenger dere å lage noen «kjøreregler» for hvordan det skal være når du besøker faren din, slik at du er sikker på at det blir fint for deg å komme til han.

Jeg vet at det mange steder finnes et tilbud for barn som har foreldre med problemer, men jeg vet ikke hvordan det er der du bor. Du kan kontakte helsesøster på skolen og spørre henne, hun vet sannsynligvis hvor du kan få hjelp. Det er også godt å få snakke med andre som er i liknende situasjon. Da føler man seg mindre alene og kan kanskje få noen ideer om hvordan man kan gå videre.

Det er uansett ikke din skyld at faren din drikker eller ditt ansvar å hjelpe han. Du høres ut som ei fin jente som han burde gi trygghet og kjærlighet til i enda større grad!

Vennlig hilsen

Unn Herlofsen

Psykolog

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut