Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Fortvilet over mors drikking

Hei!

Jeg har en mor og far som er skilt, og som har vært det siden jeg var liten. Jeg bor bare hos mamma. Før bodde jeg hos mamma og pappa annenhver uke, men siden det var hos mamma det var minst strengt igjennom ungdomsårene, og jeg ikke kom overens med min stemor, ble det etterhvert slik at jeg bare ble boende til mamma. Nå har jeg bodd fast hos bare mamma i 2-3 år ca, og her bor jeg med mamma og min lillesøster som nå er 14 år.

Mamma har så lenge jeg kan huske tatt seg noen glass rødvin om kveldene, og dette er ikke noe jeg har tenkt over, det har vært helt ok for meg.
For ett år siden flyttet vi, ikke ut av byen, men vi flyttet fra huset vi bodde i til en mindre leilighet.
Jeg og lillesøster merket at mamma ble mer sint og sliten, og tar dette veldig utover meg og min lillesøster. Ca hver dag kjefter hun mye veldig mye på oss, dette har vi egentlig vært vant med.
Men i det siste kjenner jeg at det har blitt alt for mye, da vi får høre ting som at hun er dritt lei av meg og lillesøsteren min, og at hun vil ha oss ut herifra, og masse andre ting.
Og i det siste har det begynt å gå utover oss at mamma drikker mye.
Mamma jobber skift, og hun drikker hver dag hun ikke skal på jobb tidlig neste morgen, noe som er sjelden at hun skal, så det blir mange dager i uken.
Hun drikker ihvertfall en hel flaske vin, og gjerne mer, når hun drikker om kveldene.
Vi kan se på mamma at hun er tydelig beruset. Vi ser det på øyne, måten hun snakker til oss, og måten hun oppfører seg og går. I det siste har vi hatt mange krangler når hun har drukket, hvor hun har oppført seg rart, og sagt mange ting. Dette går veldig inn på meg, jeg begynner å gråte og blir veldig frustrert.
At mamma drikker så ofte som hun gjør er noe lillesøsteren min har gjort tydelig at hun synes er ekkelt, fordi at hun synes mamma oppfører seg rart.
Jeg har prøvd å snakke med mamma om at vi ikke liker at hun drikker så mye, og om hun ikke synes det er litt mye med så mye vin midt i ukedagene. Men hun har bare skyvd det vekk og syntes at vi snakker tull og ledd litt av det, og fortsatt.
Men i det siste har det gått over streken og jeg vet ikke lenger hva jeg skal gjøre.
Er det normalt å drikke en til to flasker rødvin på en kveld midt i uka hvor hun har fri neste dag?
Jeg vet at mange foreldre tar seg et par glass vin noen ganger, men nå føler jeg det så ubehagelig at jeg er nødt til å snakke med noen. Jeg sliter, og vil ikke snakke med venninner om det, fordi jeg synes det er ekkelt og får klump i magen og vil gråte av tanken. Og fordi jeg vil ikke de skal se på mamma som det jeg ser om kveldene.
Hun drikker, vi krangler og hun kjefter, noen ganger får hun dårlig samvittighet og er veldig grei med oss neste dag. Da tenker jeg at det kanskje blir bedre og at jeg skal la det gå, men så skjer det samme igjen. Jeg begynner å bli fortvilet fordi jeg vet ikke lenger hva jeg skal gjøre eller hvordan jeg skal forklare hva som foregår til noen, uten at jeg får det til å høres veldig galt ut, fordi jeg er så glad i mamma.
Jeg lurer bare på om det er normalt. Begynner å bli veldig fortvilet nå, og det virker som mamma ikke er helt stabil.
Det begynner å gå veldig inn på meg, på dagtid og på skolen, fordi det ikke bare er drikkingen som er galt, men at jeg heller ikke vil være hjemme på dagtid fordi hun kjefter og er sint mye, og jeg får høre hvor udugelig jeg er, og at hun er så lei av meg og at hun ikke vil ha meg her.

Jeg hadde ikke tenkt til å skrive her, men kom over denne siden, og vet ikke hvor andre plasser jeg kan få råd akkurat nå.

Hilsen jente 18+

Svar fra ungrus.no 02.05.2016

Hei!

Jeg forstår at du og din søster har det svært vanskelig. Den måten din mor drikker og oppfører seg på er ikke bra og ikke normal. Det tyder klart på at hun har et alvorlig rusproblem.
Det trenger hun hjelp for hos fagfolk. Fastlegen hennes kan henvise henne til et slikt sted.

Vet din far om din mors rusproblem? Han må få høre hvordan dere har det, for dere kan ikke fortsette å bo der, slik som forholdene er nå.

Det er viktig at du finner noen å snakke med (også utenom din far). Det er nødvendig hvis du og din søster skal få god hjelp.
Jeg vil anbefale at du tar kontakt med helsesøster på din skole, og at din søster gjør det samme på sin skole.

Ta gjerne kontakt igjen med oss om du lurer på noe!

Med vennlig hilsen

Tor Jan Idsøe

Familieterapeut,
Avdeling for rus og avhengighetsbehandling,
Sørlandet sykehus

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut