Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Gode argumenter for ikke å røyke

Hei!

Hvorfor er det å røyke dumt?

Kan du svare utfyllende, siden en venn av meg prøver å få meg til å prøve?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 11.11.2019

Kjære jente, 14!

Dette var et nyttig og flott spørsmål! Jeg er sikker på at du allerede har mange gode argumenter for hvorfor det er dumt å røyke, du trenger kanskje ikke så mange flere råd. Men vennen din trenger kanskje noen gode argumenter for å slutte?

Jeg velger først å snu spørsmålet ditt på hodet og spørre: Hvorfor er det lurt å røyke? Her må jeg svare som lege. Og svaret på det, som du sikkert har gjettet, er at det er nesten ingen gode argumenter for å røyke. Det finnes noen få sykdommer (en spesiell betennelse i tykktarmen og noen tilfeller av Parkinsons sykdom) der det ser ut til at røyking kan lindre plagene litt, men da er det nok nikotinen som er virksom, og det kan man jo innta på mindre skadelige måter, som tyggegummi, plaster eller snus. 

Her er noen av de tingene som røyking kan gjøre med kroppen og psyken vår: 
Røyking får blodårene til å trekke seg sammen. Det gjør at huden til røykere kan bli rynkete tidligere enn den ellers ville blitt. Blodtrykket kan bli høyere, hjertet må slå raskere. 
Røyking kan få blodet til å klumpe seg sammen Det kan føre til hjerteinfarkt og hjerneslag blant annet . 
Røyking kan gi lungekreft. Ni av ti tilfeller av lungekreft skyldes tobakksrøyking. Mange andre kreftformer er også vanligere hos røykere. 
Røyking vil skade lungene, fordi det blir en konstant irritasjon av slimhinnen, og fordi det samler seg tjære i lungene. Det kan føre til kols, som betyr at lungene blir stive og ikke fungerer så bra. Dessuten ødelegger røyken de fine flimmerhårene i luftveiene som beskytter oss mot bakerier og virus
Røyking gir dårligere form, fordi en del av hemoglobinet i blodet blir bundet opp. Dermed får blodet mindre kapasitet til å frakte surstoff (oksygen) til muskler og annet vev. 
Røykere har gjennomsnittlig dårligere psykisk helse enn ikkerøykere, og mange røykere sier at de får det bedre i psyken når de slutter. Spesielt nattesøvnen blir bedre, men også depresjoner blir det mindre av. 
For deg som jente er det greit å vite at dersom du blir gravid, kommer babyen i magen også til å bli påvirket av røyken hvis du fortsetter å røyke i graviditeten. Vekta ved fødsel blir lavere, det er mer vanlig med for tidlig fødsel, og det er også vist at barn av røykende mødre lettere får astma. 
Det mange ikke er klar over, er at nikotin er ett av de stoffene man lettest blir avhengig av. Spesielt dere som er er i tenårene er utsatt for dette. Og er man først blitt avhengig (og det kan skje i løpet av få uker), kan det være vanskelig å slutte igjen. 
Dessuten ser det ut til at det ikke er moderne å røyke lengre, bare 2 av 100 i 10. klasse oppgir at de røyker. 

Håper dette er mange nok gode argumenter til å la være å prøve, og vis gjerne vennen din det jeg har skrevet!

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege
spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

 

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut