Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Har kjæreste som røyker marihuana

Hei!

Jeg er en jente på 22 år, som har begynt å date en gutt som er 23 år gammel, som røyker marihuana. Han sa til meg at han røyker marihuana 4 måneder etter at vi begynte å date, fordi han var redd hvordan jeg skal reagere.
Jeg har aldri hatt mistanke om at han bruker rusmidler før han sa det til meg. Det er fordi han virker veldig oppegående. Han er ferdigutdannet og jobber fulltid som webdesigner, og er på jobb hver dag fra kl. 9 til kl. 17-18.
Han trener på fritiden og har alltid lyst å finne på ting sammen med meg, til og med ting han ikke er særlig interessert i selv, men han gjør det fordi det er noe jeg er interessert i.

Før røykte han flere ganger i uken, inkludert hverdagene, etter jobb. Men etter at han fortalte til meg om røyking, reduserte han bruken noe. Jeg tror han gjorde dette fordi han så hvor mye det plaget meg, og at jeg likte det virkelig ikke. Jeg har aldri bedt han om å gjøre det, fordi jeg mener det må være hans valg. Nå røyker han kun i helgene. Jeg synes hver helg er fortsatt mye, og skulle gjerne ønske han sluttet helt. Det er for så vidt greit hvis han røyker marihuana 1-2 ganger i måneden når han er med venner eller på fest. Jeg er ikke i mot marihuana sånn sett. Det som plager meg er hvor ofte han gjør det.

Det som plager meg enda mer er at han sier han har lyst å prøve sopp. Han sier han ikke vil begynne å bruke det hele tiden, men han vil prøve det mens han er fortsatt ung. Jeg har aldri vært en del av rusmiljøet og jeg holder meg langt unna det. Jeg har aldri sett en joint i virkeligheten og kjenner ingen andre som røyker. Jeg har heller ingen ønske om å være "ung og dum" og prøve marihuana eller andre rusmidler, bare fordi jeg er ung.
Jeg sier et klart nei til rusmidler, og jeg drikker ikke mye og røyker ikke vanlige sigaretter, og jeg er veldig sikker på at jeg aldri kommer til å prøve det. Der går grensa mi.

Logikken sier til meg at jeg burde går fra han. Fakta er jo at han har prøvd marihuana og han likte det. Han begynte å bruke det regelmessig, og økte bruken etter hvert. Han reduserte bruken imidlertid noe, når han så at dette plager meg. Men han har sagt at han ikke vil slutte, fordi han nyter det med vennene sine, og synes det er lov å eksperimentere litt mens man er ung. Men bruken av marihuana har ført til et ønske om å prøve andre rusmidler. Og dette ser jeg på som farlig utvikling.

Dette er en gutt jeg liker veldig godt, og jeg rakk å bli forelsket i han i løpet av de 4 måneder før jeg fant ut at han bruker rusmidler. Han er morsom og snill, og han viser at han bryr seg om meg. Det er ingenting i atferden hans som sier at han er avhengig, eller at han prioriterer rusmidler fremfor andre ting i livet sitt. Og det er nok dette som holder meg litt igjen. Han er den samme personen han har alltid vært. Vi har hatt mange samtaler om dette, hvor jeg fortalte til han at jeg er bekymret og at bruk av marihuana, selv om det i seg selv ikke er farlig, så kan det føre til helsesskader og avhengighet dersom man bruker det over lang tid og ofte.
Han har aldri prøvd rettferdiggjøre bruken av marihuana eller prøvd å bagatellisere det, og han er enig i at det kan være helseskadelig. Men han mener at det ikke er mer helseskadelig enn alkohol eller vanlige sigaretter, og han har derfor ikke lyst å slutte. Hans største argument er at han vil kose seg og eksperimentere litt mens han er fortsatt ung.

Jeg vil først spørre dere hva er konsekvenser av langvarig bruk av marihuana.
Er det å røyke marihuana i helgene (fredag, lørdag og søndag) betegnet som avhengighet?
Hvordan kan det å eventuelt være i et forhold med en som røyker marihuana påvirke meg?
Hva gjør andre mennesker i lignende situasjoner?
Burde jeg gå fra han fordi han røyker marihuana?

Hilsen, forvirret jente

Svar fra ungrus.no 14.04.2016

Hei forvirret jente!

Takk for at du deler tankene dine. Ut fra dine spørsmål skjønner jeg at du er en omsorgsfull person og at du har et indre ønske om å få kjæresten din til å slutte med rusmidler. Når man røyker cannabis (marihuana og hasj) påvirker det ikke bare brukeren selv men også de rundt.

For å kunne besvare ditt spørsmål om avhengighet må jeg først beskrive hvordan cannabis virker inn på kroppen. Cannabis er et rusmiddel som er fettløselig, det vil si at det fester seg til fett i kroppen og da spesielt til hjernen. Det tar opptil 4-6 uker, iblant lenger, etter inntak før virkestoffet THC, som er det stoffet som gir ruseffekt, er skilt ut av kroppen. Hvis man sammenlikner dette med alkohol som er vannløselig, går virkestoffet ut av kroppen etter ca. 12 timer etter inntak. Utskillingen varierer ut fra hvor ofte, hvor lenge, hvor mye man har røykt, samt ut fra kvalitet/styrke på cannabisen. Røyker man jevnlig (minimum hver 14. dag) i 2 år fylles det opp et depot av THC i kroppen, det vil si et lager av virkestoffet i kroppen som medfører at det hele tiden langsomt skilles ut THC av kroppen hvilket påvirker hjernens funksjoner. Dette kaller vi på fagspråket en kronisk påvirkning det vil si at man konstant er påvirket av virkestoffet THC. Dette er ikke det samme som den rusen kjæresten din opplever etter direkte inntak, men kroppen er likevel påvirket. Dette kan medføre konsekvenser i form av blant annet svekket hukommelse, redusert evne til å forstå informasjon, skape rutiner, planlegge, å reflektere, ensporet tankegang, vansker med å opprettholde mellommenneskelige relasjoner m.m. Cannabisbruk kan også gi en del fysiske skadevirkninger på sikt, så som luftveisproblemer, kreft og hjerte- og karsykdommer. Ønsker du å lese mer om dette har Verdens helseorganisasjon, WHO, nylig utgitt en rapport om dette. Her kan du lese et sammendrag av rapporten.

Når man slutter med cannabis vil sannsynligvis lageret av THC i kroppen være borte etter 4-6 uker, men røyker man igjen, vil det gradvis fylles opp. Ved et enkelt røyktilfelle sitter ikke THC i kroppen like lenge. Det er virkestoffet THC som også gjør brukeren avhengig. Vanligvis kan man si at en person er avhengig når man har brukt cannabis 2-3 ganger per uke i 6 måneder eller har brukt dette hver 14. dag i over 2 år. Men selve diagnosen avhengighet baseres på at man oppfyller minst tre av følgende 6 kriterier:

  1. Man har sterk lyst, eller følelse av tvang, til å innta cannabis.
  2. Man har problemer med å kontrollere inntaket.
  3. Man opplever en fysiologisk abstinenstilstand dersom bruken av cannabis opphører eller reduseres, eller man bruker cannabis for å lindre eller unngå abstinenssymptomer.
  4. Man opplever toleranseutvikling, slik at større doser må til for å gi samme effekt som tidligere.
  5. Man blir økende likegyldig i forhold til andre gleder og interesser og økende tid går med til å skaffe/bruke cannabis, eller på å komme i form etter bruken.
  6. Atferden og bruken fortsetter selv om det er åpenbare tegn på skadelige konsekvenser.

Nå over til dine spørsmål knyttet til det å være i et forhold hvor kjæresten røyker og hvordan andre mennesker erfarer slike situasjoner.

Du sier at han er en oppegående gutt med både jobb, fritidsaktiviteter og at han ønsker å finne på ting sammen med deg. Du forteller at han har redusert på bruken etter at du har fortalt at dette plaget deg. Dette sier noe om at han bryr seg om deg, men det som uroer både deg og meg er hans holdninger til rus, for eksempel det at han sier at han ønsker å eksperimentere med rus mens han er ung og at han ønsker å prøve andre rusmidler. Jeg er helt enig med deg at dette er en farlig utvikling. Han vet om at du misliker at han bruker rusmidler og at du selv er motstander til rus, likevel ønsker han å fortsette med dette. Det jeg imidlertid reagerer litt på i det du skriver er at det som plager deg er hvor ofte han gjør det og at du synes det er greit hvis han røyker marihuana 1-2 ganger i måneden. Så lenge du formidler dette til kjæresten vil han ikke se på dette som en grunn til å slutte. Hans motivasjon for å fortsette med marihuana henger sammen med at han ønsker å eksperimentere og at han vil kose seg med vennene sine.

Det som er viktig å være bevisst på i denne sammenheng er at cannabis ikke bare gir en ruseffekt her og nå, men at det også kan føre til både fysiske og psykiske helseskader på sikt. Foruten helseskadelige konsekvenser er det også viktig å tenke på de sosiale konsekvensene som cannabisbruk kan medføre for dere som et par. Bruk og besittelse av cannabis er kriminelt, dette betyr at hvis han blir tatt av politiet kan det få konsekvenser for dere i form av straff (bøter ev. fengsel) samt merknader på rullebladet hans. Dette kan igjen medføre at han kan miste jobben, førerkortet og få merknader på rulleblad, hvilket kan medføre nektet adgang i flere land som krever visum.

Det er flere som er i liknende situasjon som deg, og det vi ser på sikt er at forhold hvor ene partneren ruser seg og den andre er motstander mot dette etter hvert blir mer og mer preget av løgner. Dette kan igjen føre til mistillit og økt kontrollbehov fra den rusfries side.

Det er mange som erfarer at personligheten til kjæresten forandrer seg etter hvert og at dette går ut over forholdet. Det er viktig at du gir klart uttrykk for at du ønsker at han skal slutte med dette og at du er bekymret for han. Kan dere sammen finne grunner til at han skal slutte? Du må ta stilling til om det er verdt å bli i forholdet eller om du må bryte opp hvis han ikke aksepterer dine følelser, tanker og holdninger.

Min erfaring er at slike forhold ikke fungerer på sikt. Det er viktig at du tenker på deg selv i denne situasjonen, hva ønsker du å få ut av livet? Hvilke drømmer og mål har du? Det er din fremtid det handler om. Det er ikke lett å si hva du skal gjøre. Men jeg har nå gitt deg noen innspill som jeg synes du skal tenke over.

I mange kommuner finnes hjelp å få både hvis man ønsker å slutte med cannabis, men også for pårørende se http://hasjavvenning.no/.

Du kan også ta kontakt med en voksen du stoler på, for å få luftet situasjonen med en utenforstående.

Vennlig hilsen

Madelene Skårdal,

koordinator Hasjavvenning Kristiansand

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut