Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Helsekader av narkotika

Hei!

Hvis man bruker narkotika, hva slags helseskader/sykdommer kan man få?

Takk på forhånd!

Jente 13

Svar fra ungrus.no 24.05.2017

Hei!

Ungrus.no får mange spørsmål som ligner ditt. Her gjengir vi derfor et svar som tidligere er gitt av Dagfinn Haarr:

Man kan få mange typer helseskader og sykdommer som følge av narkotikabruk.
Den ene type skader er de som kan oppstår når man er ruset. Rusen gjør blant annet at man blir mindre konsentrert, blir dårligere til å koordinere kroppen og den kritiske sansen blir svekket. Det gjør at man lettere kan bli utsatt for uhell, ulykker, vold og seksuelle overgrep. Er man riktig uheldig kan dette føre til langvarige problemer med helsa eller i verste fall at man dør. Ved bruk av opioider, som for eksempel heroin, er faren for å få i seg for mye veldig stor. Overdosedødsfall er ofte knyttet til denne gruppen stoffer.
Noen stoffer kan være med på å utløse psykoser, som er en alvorlig psykisk sykdom. 

Hvis man ruser seg jevnlig over lang tid, er det andre typer helseskader som kan oppstå. Mange sliter med angst og depresjon. Hasjrøyking påvirker lungene negativt. Stimulerende midler som amfetamin og kokain, virker på blodårene, slik at de trekker seg sammen. Det kan føre til at hjertet slår ujevnt, og man kan få hjerteinfarkt, og til og med hjerneslag eller hjerneblødninger.
Når man ruser seg, tar man lite hensyn til mat og søvn, og forsvaret mot bakterier og virus kan bli dårlig. Lungebetennelser og alvorlig blodforgiftning er ikke uvanlig hos rusavhengige. 
Svært mange rusavhengige har veldig dårlige tenner. Bakterier fra slike ødelagte tenner kan gå over i blodbanen og lage betennelser både i hjertet, lungene og i skivene i ryggen. 
Hudsykdommer er også vanlige, særlig hos amfetaminbrukere, fordi de klør i huden. Det kan sette seg betennelse der de har klødd seg. Betennelser i huden etter sprøytebruk er også vanlig. 

Bruk av rusmidler vil alltid kunne innebære en fare for utvikling av avhengighet, som gjør det vanskelig å slutte, selv om man merker de negative konsekvensene. Avhengighet blir også regnet som en sykdom, og mange trenger faglig hjelp for å klare å slutte med å ruse seg.

Med hilsen 

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut