Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Helseskader av marihuana

Hei!

Hva slags helseskader gir marihuana?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 14.04.2016

Kjære gutt, 14.!


Som med alle andre stoffer, både lovlige og ulovlige, vil helseskadene bli større jo mer man bruker av stoffet.
Svaret mitt gjelder dersom man bruker mye marihuana, det vil si flere ganger i uka, og dersom man røyker det. Mange blander marihuana med vanlig tobakk, og da kommer skadene fra denne i tillegg. Dette vil først og fremst gjelde lungene og hjerte-/karsystemet. 

Marihuana har en sterk virkning på hjernen. Dersom man bruker mye marihuana som ungdom, vil det kunne hemme utviklingen av hjernen.
For å si det enkelt: Noen av de som har brukt mye marihuana i tenårene, blir mindre intelligente enn de ellers kunne blitt når de blir voksne. Og det ser ikke ut til at den skaden kan repareres, så det vil man slite med resten av livet. 

Stoffene i marihuana gjør at man blir passiv og ikke klarer å lære nye ting mens man er påvirket. Det er kanskje ikke en direkte helseskade slik vi vanligvis tenker på det, men det kan være ganske ødeleggende for både skolegang og studier. 

Både hasj og marihuana er blitt mye sterkere de senere årene, og det gjør at flere brukere vil oppleve psykiske problemer. Først og fremst forteller mange om angstproblemer, som i noen tilfeller fortsetter i mange måneder etter at man har sluttet å bruke marihuana eller hasj.
Det er også vist at noen ganske få brukere får alvorlig sinnsykdom av marihuana-/hasjrøyking. Disse sykdommene kan man slite med i mange år, i verste fall resten av livet.
Vi vet ikke på forhånd hvem som får slike sykdommer. 

Marihuana virker også direkte på lungene, men det er fortsatt uklart hvor skadelig dette er. Hasjrøykere som har røyket i mange år, vil kunne få ødelagt lungevevet og kan få kols. Noen forskere mener at dette også gjelder for marihuana.


Med hilsen

Dagfinn Haarr
lege,
spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut