Svar fra ungrus.no 27.01.2016
Hei!
Det er et godt spørsmål du stiller her. Jeg vet ikke om du spør fordi du eller noen du bryr deg om trenger hjelp, eller om du rett og slett er nysgjerrig på temaet. Jeg prøver derfor å svare på deg på generelt grunnlag, og håper det kan gi deg et godt svar.
Det finnes mange måter å hjelpe ungdom med alkoholproblemer på. Hvordan man hjelper best, kommer an på hvor omfattende alkoholbruken er, hvor lenge problemet har vart, og om ungdommen selv synes det er et problem og ønsker å ta imot hjelp.
Det er viktig at voksne rundt en ungdom som drikker for mye tar opp bekymringen med den det gjelder. Den voksne kan være mor eller far, en venn, nabo, helsesøster på skolen, lærer, fastlege, eller andre.
Når en skal formidle en bekymring, er det viktig å si noe konkret om hva man har sett som vekker bekymring. Nå man først tar opp en så alvorlig sak er det må man få frem at man ønsker å hjelpe personen videre.
Det er ofte gjennom en slik samtale at en prosess med å ta tak i et alkoholproblem begynner.
Videre hjelp er avhengig av om ungdommen ønsker å ta tak i situasjonen, og om man får på plass hjelp som han eller hun har tro på kan hjelpe.
Det er ofte mange ting som må tas tak i når man begynner på et endringsarbeid i forhold til rusbruk. Før man har utviklet et alkoholproblem, har man gjerne slitt med andre ting. Det kan være vonde opplevelser som mobbing eller overgrep, dårlig selvtillit eller andre ting som har gjort at alkoholen har fått så stor plass i livet at det er blitt et problem.
Hvis en vil gjøre noe med alkoholproblemet, er det viktig å ta tak i disse vanskelige tingene, slik at en lærer å håndtere utfordringene uten rusmidler.
Ønsker man hjelp, finnes det flere alternativer. Fastlegen kan vurdere om problemet er så omfattende at ungdommen trenger en henvisning til en ruspoliklinikk. For noen kan samtaler med helsesøster, eller en ruskonsulent i kommunen være nok. Mange kommuner har en ungdomstjeneste der man kan snakke med for eksempel en sosionom eller psykiatrisk sykepleier. Dette er fagfolk som ofte vet mye om ungdom og rus, og som vet hvilken hjelp som kan tilbys i kommunen eller i spesialisthelsetjenesten.
Det er viktig å ha gode, trygge støttespillere rundt seg, spesielt familie og venner. De kan hjelpe ungdommen i å holde fast på motivasjonen i perioder når ting oppleves som ekstra vanskelige, være heiagjeng når det trengs, og se og gi tilbakemelding på de fremskrittene som gjøres underveis.
Vennlig hilsen
Aida Krpo
Oppfølger Ungteam