Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hva gjør man når en i familien er full?

Hei!

Hva skal man kjøre hvis du ser en full person, et familiemedlem?

Jente, yngre enn 12 år

Svar fra ungrus.no 08.02.2018

Hei!

Takk for det gode og viktige spørsmålet du stiller! Jeg forstår godt at du lurer på hva du skal gjøre når en i familien er full. Når en i familien drikker mye alkohol vil det påvirke deg og de andre i familien også.

Jeg har gjennom jobben min pratet med mange barn som ofte har sett sin mamma, pappa, eller søsken full.  Den som blir full forandrer oppførsel og måte å være på. Barn synes ofte dette er vanskelig å takle. Da kan barn bli bekymret, skremt og usikre på hva de skal gjøre. Ei jente sa til meg at «klumpen i magen» kommer når den voksne drikker seg full.  Dette er vanlige og normale reaksjoner på noe som kan oppleves plagsomt og skremmende.

Jeg tenker det er viktig, at om det er du som opplever dette, så må du finne en voksen å snakke med om det.  Det kan enten være en i familien eller en fagperson. En fagperson kan for eksempel være helsesøster på skolen. Hos helsesøster kan du få støtte og hjelp til å finne ut av hva du kan gjøre om dette skjer igjen.

Med vennlig hilsen

Ann Christin Haugen

Sosionom 

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling 

Sørlandet Sykehus

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut