Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvilke skader kan narkotika gi?

Hei!

Vi lurer på hvilke skader narkotika kan gi?

Hilsen to gutter, yngre enn 12 år 

Svar fra ungrus.no 21.11.2016

Hei!

Rusmidler påvirker hele mennesket, både hjernen og resten av kroppen. Ulike rusmidler virker forskjellig, og virkningen varierer fra person til person og ut fra situasjonen den enkelte er i.
Jeg vil prøve å si litt generelt om hvilke skader rusbruk kan gi.

Hvis du bruker narkotika eller andre rusmidler ofte, kan du bli avhengig. Avhengighet virker slik at det er vanskelig å slutte å ruse seg, selv om det ødelegger både for skole, arbeid, familie, venner, økonomi og helse.
Det er lettere å skade seg eller komme opp i farlige situasjoner når du er ruset, for rusen gjør at du blir mindre kritisk og tar større sjanser. Samtidig blir du mindre konsentrert og dårligere til å styre kroppen og bevegelsene dine. Mange ulykker i trafikken skyldes ruspåvirkning.
Noen rusmidler kan gjøre deg sint og kranglevoren, og dette kan føre til at du lettere kommer opp i krangler eller slåsskamper som kan gi skader.

Mange som ruser seg, sliter med angst og depresjon, det betyr at de ofte er redde eller lei seg. Rusbruk kan også utløse psykoser. En som er psykotisk oppfatter ikke verden slik vi vanligvis gjør; de kan se, høre, lukte eller føle ting som ikke er der i virkeligheten. Mange kan også bli veldig mistenksomme og redde. Det er ikke uvanlig at mennesker som ruser seg trenger legehjelp i perioder når de har det slik.  

Noen rusmidler, som for eksempel heroin, er så sterke at det er lett å få i seg for mye. Det kan være dødelig, og mange får skader, selv om de overlever. 
Hvis man ruser seg mye over lang tid, øker sjansen for å bli syk og dø av ulike skader og sykdommer som kommer som følge av rusbruken. Det kan være ulike kreftformer, hjerte- og karsykdommer, infeksjonssykdommer og lungelidelser.

Hvis dere vil vite mer om hvordan de enkelte rusmidlene virker på kroppen, kan dere gå inn på Folkehelseinstituttets nettside, fhi.no, og lese der.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut