Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Hvor farlig er egentlig snus?

Heisann!

Jeg er ei 18 år gammel jente som har noen frustrasjoner angående uttalelser mot snusbruk.
Stort sett de aller fleste, både forskere og leger forteller at snus er svært helseskadelig og kan føre til kreft i hals- og munnregionen. Men det er også noen som påstår at snus er ikke helseskadelig, i følge en britisk studie, blant annet.
I den forbindelsen reagerer jeg på hvorfor det da står på en snusboks: ‘’Denne tobakksvaren kan være helseskadelig og er avhengighetsskapende»? Skjønner at det er avhengighetsskapende m.t.p nikotinet, men når forskere forteller at snus er svært helseskadelig og folk øker risikoen for ulike typer kreft, hvorfor står det at ‘’det kan være helseskadelig’’? Da sier de jo en ting og gjør det stikk motsatte, hvis det gir mening.

Er selv avhengig av snus og har vært det i 2 ½ år nå. Driver verken med røyking eller alkohol (sett bort i fra litt pilsing av og til i helger), går i tillegg på en idrettslinje så er ei veldig aktiv jente som liker å drive med idrett og holde meg i form. Har altså en ganske sunn livsstil. Men så var det den snusbruken da. Hvis en har sunne vaner og trener, holder seg borte fra røyk og alkohol, vil det ‘’bedregjøre’’ det at en bruker snus?
Lurer også på om det er forskjellig utifra hvilken type snus man bruker, hvor helseskadelig det er? Hvis det er helseskadelig. Bruker Skruf Fresh White, altså ikke løssnus eller veldig sterk snus (mørk snus), og det går nok 3-4 bokser i uken.

Hilsen Snusmumrikken

Svar fra ungrus.no 02.11.2015

Kjære Snusmumrikken!

Takk for et viktig spørsmål, siden så mange unge mennesker bruker snus og anser det som ufarlig. Dette er nok dessverre ikke hele sannheten, fordi selve nikotinet du får i deg gjennom snusen, i seg selv har en god del skadelige virkninger.
Noe av det viktigste for deg som kvinne, som kanskje skal bli gravid, er at selve nikotinet er skadelig for fosteret på flere måter: Det kan hemme utviklingen av barnets lunger, det kan redusere blodforsyningen til morkaken og dermed tilførselen av næringsstoffer til barnet, og det er også vist at nikotin kan hemme utviklingen av hjernen til barnet og gi atferds- og lærevansker senere. Så gravide anbefales på det sterkeste å slutte å snuse så fort som mulig.

Når det gjelder kreft, er det fortsatt noe uenighet, men det ser ut til at snus heldigvis er mindre kreftfremkallende enn sigaretter. Men nikotin i seg selv ser ut til å kunne forverre kreftsvulster som allerede er under utvikling.  En direkte følge av nikotinen, er en økt belastning på hjerte og karsystemet ved at puls og blodtrykk går noe opp fordi nikotin gjør at blodårene blir trangere. Til slutt kan det ende med hjerteinfarkt, hjertesvikt eller hjerneslag, ved siden av mer hverdagslige plager som kalde føtter og hender.

Men jeg vil gjerne trekke fram noe av det du skrev: «Skjønner at det er avhengighetsskapende m.t.p nikotinet….» . Nikotin er, ved siden av amfetamin og kokain, det mest avhengighetsskapende stoffet vi kjenner til, og mange blir fysisk avhengige etter få måneders bruk. Ettersom man, selv ved en forholdsvis moderat snusbruk får i seg mer nikotin enn ved å røyke 10-20 sigaretter om dagen, bør alle snusbrukere vurdere om de virkelig ønsker å ta sjansen på  å bli «grisehekta» på et stoff som riktignok er lovlig, men som altså ikke er uten bivirkninger verken på egen kropp eller på et eventuelt barn i magen.

Ellers i samfunnet har vi et «føre-var-prinsipp». Vi bruker bilbelte, mange av oss bruker hjelm når vi sykler, noen bruker kondom ved sex for å unngå graviditet og kjønnssykdommer.
Jeg oppfordrer alle snusbrukere til å vurdere sin vane ut fra et slikt prinsipp. Det viktigste er å vite hva man gjør så man ikke angrer senere i livet.  

Et greit faktaark finner du på Folkehelseinstituttets nettsider.


Med hilsen

Dagfinn Haarr

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut