Svar fra ungrus.no 06.12.2017
Hei!
Du spør om hvorfor man blir avhengig av rusmidler. Da vil jeg begynne med å si litt om det som skjer når man får i seg et rusmiddel.
Rusmidler inneholder stoffer som påvirker hjernen og gir en behagelig rusfølelse. Dersom man liker denne rusen, får mange lyst å prøve det igjen. Dersom man fortsetter å ruse seg jevnlig, vil man etter hvert tåle mer av rusmiddelet. Dette gjør at man trenger mer av det for å få samme virkning som tidligere. Hvis man bruker rusmidler ofte og i stadig større mengder, skjer det endringer i hvordan hjernen virker, og det kan skapes en avhengighet. Den som er avhengig, opplever at han eller hun trenger rusmiddelet for å holde seg frisk og oppegående. Hvis man stopper med å ruse seg, vil man da ofte oppleve at man føler seg syk. Det kalles å ha abstinenser. Abstinenser kan være alt fra at man kjenner seg rastløs, nervøs og får søvnproblemer til at man føler seg syk både i kroppen og i psyken. Hvis man er blitt avhengig av et rusmiddel, fortsetter man å ruse seg, selv om det skjer mye man ikke liker.
For å bli avhengig av et rusmiddel, må man først begynne å bruke det ganske ofte. Det er mange årsaker til at folk begynner å ruse seg på en slik måte at de til slutt blir avhengige. Noen drikker mye alkohol, kanskje de fester mye, eller bruker alkoholen for å slappe av. Da kan avhengigheten utvikle seg gradvis over mange år, uten at man legger så mye merke til det. Med andre rusmidler, som for eksempel heroin, kommer avhengigheten mye raskere.
For mange kan rusen gjøre at de slipper å kjenne på vonde tanker og følelser. Noen har opplevd vonde ting og mange kan oppleve at livet er vanskelig. Hvis man bruker rusen for å døyve smerte i stedet for å søke hjelp for det man strever med, er man mer utsatt for å utvikle rusproblemer. Du kan lese mer om avhengighet på Folkehelseinstituttets nettside fhi.no.
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no