Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Hvorfor ble alkohol oppfunnet?

Hei!

Hvorfor ble alkohol oppfunnet?

Gutt 12

Svar fra ungrus.no 26.08.2019

Hei!

Alkohol er ikke oppfunnet av mennesker, den oppstår naturlig når for eksempel frukt og bær gjærer. 
Mennesket har for mange tusen år siden oppdaget at den gjærede frukten gir en rusvirkning. Noen har likt denne rusvirkningen og funnet måter å kontrollere gjæringsprosessen på, slik at de blant annet har kunnet brygge øl og lage vin. Vi vet at det ble skrevet ned oppskrifter på øl i Midt-Østen for 6000 år siden. I Norge ble det brygget øl allerede i bronsealderen. Vi vet også at det ble produsert vin i Egypt 2400 år f.Kr.
Siden har mennesket funnet opp destillasjonsapparatet som gjør at man kan produsere sprit. Sprit eller brennevin har over 22 volumprosent alkohol og er laget ved at man destillerer en alkoholholdig væske. Dette ble gjort fra 800-tallet og utover. Brennevin ble først ansett for å være en medisin, men ble etter hvert også brukt som drikke.
I tillegg til å være et rusmiddel, brukes sprit til veldig mange andre ting. Den blir fortsatt brukt i medisiner, som for eksempel i hostesaft og til å rense sår med. Sprit brukes også innenfor industrien.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no


 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut