Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Hvorfor drikker man alkohol?

Hei!

Hvorfor drikker man alkohol?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 17.10.2019

Hei!

Det er så vanlig å drikke alkohol i Norge, at mange kanskje ikke tenker over det du spør om. De fleste vet også at det kan være risiko knyttet til det å drikke, men de fleste gjør det likevel.
Så, hvorfor drikker man egentlig alkohol? 

Her er noen punkter som kan være med på å forklare hvorfor mange velger å drikke alkohol:

  • Mennesket er laget slik at det blir frigjort noe vi kan kalle lykkestoffer (blant annet dopamin) i hjernen vår når vi gjør ting som er viktige for at vi skal klare oss og overleve som art. Det kan være å være forelsket og å ha sex. Det kan være å spise god mat og være sammen med venner. Det kan være at vi klarer å løse oppgaver som vi synes er vanskelige eller at vi opplever noe spennende. Når hjernen belønner oss med en dose dopamin, kan det kjennes som en liten gledesrus. Vi kan bli glade, oppstemte og fornøyde, og vi kan få lyst til å gjenta aktiviteten.
    Alkohol og andre rusmidler trykker på de samme "knappene" og frigjør dopamin i hjernen. Dette gir en rus som kan gi en følelse av lykke eller tilfredshet. Det gjør også at man kan få lyst til å prøve det igjen.
  • Mennesket har visst om at alkohol kan gi rusvirkning i tusenvis av år. Det har også vært kjent at fyll og avhengighet kan være negative konsekvenser av alkoholbruk.
  • Alkohol er fra langt tilbake blitt brukt til fester, bryllup og høytider. 
    Fortsatt er det vanlig å bruke alkohol for å markere at vi har fri, har ferie eller skal feire noe. Russetiden er for mange forbundet med å drikke alkohol, og da feirer man avslutningen på 13 års skolegang.
    Kanskje drikker vi alkohol fordi vi har behov for å bli løftet litt ut av det hverdagslige, ha det gøy, rett og slett? Å drikke alkohol sammen med andre, kan gi en følelse av fellesskap med dem man gjør dette sammen med.
  • Mange drikker nok også alkohol for å roe seg ned og slappe av eller for å slippe å tenke på vonde ting de har opplevd og "få fri" fra det som er vanskelig og strevsomt i livet.

Her har jeg nevnt flere grunner til at folk drikker alkohol. Det finnes mange flere årsaker, for mennesker er forskjellige og har ulike grunner til at de velger å bruke rusmidler.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut