Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvorfor er det så vanskelig å holde seg rusfri?

Hei!

Hvorfor er det sånn at noen som har vært narkomane sprekker og begynner på igjen/ikke klarer å holde seg nykter til tross for om de har begynt å få et bedre liv og begynner på utdanning/kommer seg ut i drømmejobben/jobb som de trives i og ikke ønsker å miste?

Kan likevel suget etter rus være så sterkt at det overdøver alle andre tanker?

Gutt 18

Svar fra ungrus.no 08.08.2022

Hei!

Det er viktige spørsmål du stiller!
Mange som har problemer med å ha kontroll på rusbruken sin, klarer fint å bli rusfrie og holde seg slik en stund. Utfordringene oppstår gjerne i situasjoner som de synes har vært vanskelige tidligere, og som de da har "løst" ved å ruse seg.
Å takle vanskelige situasjoner uten bruk av rusmidler, kan være krevende. Livet byr på mange utfordringer for oss alle. Vi kan føle vi ikke er gode nok i ulike situasjoner, vi kan grue oss til eksamener, vi kan ha utfordringer i parforhold, som vi ikke vet hvordan vi skal håndtere. Å stå i slike situasjoner, uten å la seg overmanne av følelser, noe som kan føre til russug, krever trening og erfaring med at det er mulig å få til. Derfor trenger mange som sliter med rusproblemer og avhengighet ofte lang tid på å rehabiliteres i trygge omgivelser for å innarbeide mer gunstige måter å håndtere livets utfordringer på. Mange har også god nytte av å gå i selvhjelpsgrupper, slik at de kan snakke med og hente støtte fra andre som er i samme situasjon.

Hvis man har vært gjennom rusbehandling, vil de fleste ha analysert hvilke situasjoner som kan utløse russug for akkurat dem. Da er det mulig å gjenkjenne slike situasjoner, og handle slik man ønsker å gjøre, før russuget tar overhånd.
Å oppleve at tanker på rus dukker opp, tror jeg likevel mange vil oppleve hele livet. Tanker er likevel bare tanker, og det er et langt skritt fra å få lyst på rus til man faktisk gjør alle de tingene som skal til for å skaffe seg rusmidler og innta dem. I organisasjoner som A-larm og NA, er det mulig å få en mentor eller likeperson, som man kan kontakte om man kjenner at det er vanskelig å håndtere russuget alene.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut