Svar fra ungrus.no 04.10.2016
Hei!
Det er mange som lurer på hvorfor folk begynner med rusmidler.
Jeg er usikker på om du mener hvorfor de prøver det ut eller om du mener hvorfor de begynner å bruke det jevnlig. Jeg regner med at du også tenker på alkohol her, på linje med de rusmidlene som går under betegnelsen narkotika.
Menneskehjernen har et belønningssystem, som sender ut stoffer som gjør at vi føler velvære og lykke når vi gjør ting som er nødvendig for å overleve som art. Det kan være å spise et godt måltid, være sammen med gode venner, ha sex eller mestre ting som krever litt av oss.
Mennesket har opp gjennom historien også funnet ut at vi kan få noen av de samme, gode følelsene ved å bruke ulike rusmidler.
Det er mange grunner til at folk begynner med rusmidler. I Norge er det slik at de fleste voksne bruker alkohol av og til. Det en del av flertallskulturen at man bruker alkohol ved ulike anledninger. Noen drikker alkohol bare når det er noe som virkelig skal feires, som bryllup og jubileer, mens andre drikker flere ganger i uka. Når man vokser opp med alkohol som en vanlig del av livet, blir det gjerne til at man får lyst å prøve det ut selv. Det kan også være at det er spennende å drikke alkohol, som en voksenting, før man egentlig er gammel nok. Fordi rusopplevelsen for mange oppleves som god, får man lyst å gjøre det samme om igjen.
Rusmidler kan ha mange funksjoner, de kan skape fellesskap mellom de som ruser seg sammen, noen kan gi god selvfølelse, noen at man føler seg elsket og noen demper smerter og kan få en til å glemme vonde opplevelser og tanker for en stund. Dette kan jo virke som rene reklamen for å bruke rusmidler, men det er nok slike opplevelser som gjør at noen begynner å bruke både lovlige og ulovlige rusmidler jevnlig.
Dessverre er det slik at hvis man bruker rusmidler for å takle de utfordringene man møter i livet, lærer man ikke å håndtere ting på en måte som gjør at man vokser som menneske. Rusen blir for mange en flukt og etter hvert trenger man stadig mer rus for å oppnå samme følelse. Til slutt risikerer man å utvikle avhengighet.
Jeg tror at de fleste i Norge vet at rusmidler kan være både skadelige og avhengighetsskapende, men de fleste tenker nok likevel at de selv har full kontroll. En økende bruk kan skje så gradvis at man selv er den siste som merker det. Heldigvis klarer de fleste som bekymrer seg for egen rusbruk å hente seg inn igjen. For de som ikke klarer det, er det likevel hjelp å få. Helsesøster eller fastlege er da et naturlig sted å be om hjelp.
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no