Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Alder og sex

Hei!

Er det smart å miste jomfrudommen i en alder av 10?

Jente, yngre enn 12 år

Svar fra ungrus.no 22.11.2017

Hei jente under 12 år!

Først vil jeg si noe om hva jomfruhinnen er. Jomfruhinnen heter egentlig skjedekransen. Mange tror at det er en hinne som dekker skjedeåpningen og revner ved penetrering (samleie). Det er ikke riktig. Det er en myte at vi har en hinne som går i stykker første gang vi har samleie. Skjedekransen er en slimhinnefold som danner en krans et par centimeter innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen til selve skjeden. Åpningen kan variere i størrelse og farge.

Når du spør om det er smart å miste jomfruhinnen når du er 10 år i den betydning at du har hatt samleie, vil jeg si at det er best å vente. Gjennomsnittsalderen for å ha samleie i Norge er 16,7 år for jenter og 17,7 år for gutter.

Det er viktig at du tar vare på deg selv, og jeg anbefaler å vente med å ha sex til du er blitt eldre.

Hvis du lurer på noe mer angående skjedekransen eller om sex, eller om du blir presset til å ha sex, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din.

Vennlig hilsen

Irene Sande

Seksualrådgiver

Bufetat region sør

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut