Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Ikke helt jente, ikke helt gutt

Hei!

Jeg føler meg ikke som en jente, men jeg føler meg ikke helt som en gutt heller.
Hva skal jeg gjøre for å føle meg mer meg selv og mer akseptert?

15-åring

Svar fra ungrus.no 02.11.2018

Hei 15-åring!

Det er et stort spørsmål du tar opp i henvendelsen din og jeg skal forsøke å gi deg et godt svar.

I dag har vi et bredt identitets- og seksualitetsmangfold og det kan være lett å gå seg litt vill på leten etter å finne en merkelapp på sin egen kjønnsidentitet. Forhåpentligvis kommer vi også dit, etter hvert, at den merkelappen ikke er så viktig, for vi er alle sammen så mye mer enn vår kjønnsidentitet.
Imidlertid er du i en alder der du har merket deg og sannsynligvis kjent på at du ikke helt passer inn i verken "guttemodellen" eller "jentemodellen". For en del ungdommer som opplever at de ikke er helt komfortable med gutte-/jentestempelet, så vet vi i dag at de ungdommene ofte har en litt mer vanskelig vei i ungdomstiden enn de fleste andre. Noen kjenner sterkt på dette fra den dagen de blir oppmerksom på ulikheter og for andre tar dette lenger tid. Mange kan kjenne på usikkerhet knyttet til kjønnsidentitet i ungdomstiden. De aller fleste ungdommer kommer seg heldigvis gjennom de sårbare årene på en god måte med mer eller mindre støtte fra sine omgivelser.

Du spør om hva du kan gjøre for å føle deg mer som deg selv og mer akseptert. Noen ungdommer kan ha et behov for å ha noen å prate med som kan hjelpe dem gjennom en fase der man søker etter svar på alle sine undringer og spørsmål. Det kan være lurt å ta kontakt med skolehelsetjenesten eller en helsestasjon for ungdom (HfU) på ditt hjemsted. HfU skal ha god kunnskap om det å veilede ungdom som har spørsmål knyttet til kjønnsidentitet og seksuell legning. Det viktigste vil være at du aksepterer deg selv med all den usikkerhet du har i dag og likevel velger å være glad i deg selv for at du er akkurat den du er. Forhåpentligvis har du gode foresatte som også kan trygge deg og være en støtte for deg og hjelpe deg til å akseptere deg selv for den du er.  

Du er ung og skal få ha tid på deg til å finne deg selv i denne jungelen av ulike utrykk og begreper. LHBTI (er kjent forkortelse for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interkjønnpersoner. Det brukes av myndigheter, rettighetsorganisasjoner og forskere som et samlebegrep for seksuelle minoriteter og kjønnsminoriteter).

En person som ikke opplever å passe inn i kategoriene jente eller gutt kan finne sin identitet som en ikke-binær person.  Personer som sier seg ikke-binær opplever seg som noe midt i mellom kvinne/mann, andre identifiserer seg bare som mennesker. Dette har ikke sammenheng med hvordan kroppen ser ut, men handler om kjønnsidentiteten.

På sidene til Ung.no står det mye som kan være nyttig for deg. Jeg vil også tipse deg om nettsidene til organisasjonen FRI, Foreningen for kjønns og seksualitetsmangfold.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesøster

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut