Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Seksuell tilnærming?

Hei!

En gutt i klassen min fikk stå av å ta på meg.

Hva skal dette bety?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 11.04.2018

Hei jente 15 år!

Det er et kort, men stort spørsmål du stiller. Hva er en OK seksuell tilnærming og hva er ikke det?
Det er veldig bra at du spør! Det viser seg at svært mange unge er usikre på hvor grensene går. (Det viser seg også at voksne er usikre på grensene, det har #metoo belyst).

Det aller viktigste er hva du føler er en OK tilnærming, og gir beskjed til den personen som eventuelt gir deg en seksuell tilnærming du ikke liker.

En gutt kan plutselig reagere med få ståpikk av en berøring eller noe han ser, uten at han gjør noen tilnærmelser av den grunn.
Det er ikke ok at en gutt kommer bort til deg og gnir penisen sin inntil deg uten at du har gitt signaler på at du ønsker det. En slik negativ uønsket seksuell oppmerksomhet kalles også seksuell trakassering.

Jeg anbefaler deg å google seksuell trakassering. Der kommer det opp mange gode artikler du kan lese. Blant annet på ung.no og abcnyheter.no

Hvis det er slik at du fremdeles er usikker på hva du har opplevd, om det var OK eller om du opplevde det som seksuell trakassering, eller om du opplever at andre krenker deg på noen måte, råder jeg deg til å ta kontakt med helsesøster, eller gå på Helsestasjon for ungdom. De vil gi deg gode råd.

Jeg anbefaler deg og dine venner (gutter og jenter) å se filmen Te og seksuelt samtykke på YouTube.

Beklager at det tok så lang tid å svare deg!
 

Vennlig hilsen

Irene Sande

Seksualrådgiver,

BUFetat

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut