Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Venninne med et usunt forhold til alkohol

Hei!

Jeg er 16 og en venn av meg på samme alder holder på og utvikle et veldig usunt fohold til alkohol. Hun sliter mye allerede, og i det siste har hun sunket ned i en depresjon. Hun har begynt å drikke alene, og i går i et selskap hvor ingen drakk, så jeg henne snike alkohol. Når jeg tok det opp,  sa hun at hun føler alkoholen gjør det lettere å ikke tenke så mye.

Vet ikke hva jeg skal gjøre, dette har ikke pågått så lenge. hva er valgmulighetene mine? Foreldrene hennes er ikke spesielt forståelsesfulle eller til og stole på. Jeg vil nødig gjøre hjemmesituasjonen hennes verre.

Tusen takk på forhånd!

Jente 16

Svar fra ungrus.no 17.07.2017

Hei jente på 16 år!

Du forteller at du er bekymret for dine venninnes alkoholbruk og hennes psykiske helse. Først vil jeg si at det er flott at du bryr deg og at du vil hjelpe venninnen din. Deretter vil jeg si at det er veldig viktig at du ikke blir sittende alene med bekymringen og ansvaret, for det er ikke ditt!

Det du kan bidra med er å koble på noen voksne som kan ta ansvar for å hjelpe. Siden du allerede har tatt opp din bekymring med venninnen din, kan du spørre henne om det er noe hun vil ha hjelp til og om dere skal snakke med noen sammen. Det er flere måter å koble inn voksne som du og din venninne stoler på. Jeg forstår av spørsmålet ditt at du ikke tenker det er aktuelt med din venninnes foreldre. Hva med dine egne foreldre, eller andre voksne du har tillit til? Kanskje har du en lærer eller rådgiver ved skolen du kan kontakte? Hva med helsesøster eller helsestasjon for ungdom? Du kan også kontakte din eller din venninnes fastlege. Du kan også sjekke internettsiden til din hjemkommune for å se hvilke tilbud som finnes der.

Hvis venninnen din ikke ønsker hjelp, bør du likevel drøfte bekymringene din med noen voksne som du stoler på, slik at du ikke blir sittende alene med det du vet.

Til slutt vil jeg si at din venninne er heldig som har deg! Det er viktig å ha gode venner som bryr seg, og som tør å se at andre har det vanskelig!

Håper dette kan være til hjelp!


Med vennlig hilsen,

Karin Irene Buås

Oppfølger/leder,
Rus og psykisk helse

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut