Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Kjæresten røyker marihuana

Hei!

Jeg har en kjæreste som har røykt marihuana daglig i flere år. Vi har en åpen kommunikasjon om dette. Han ønsker ikke å være avhengig av det lenger, men samtidig har han ikke lyst til å slutte heller. Jeg synes dette er vanskelig. Jeg har selv slitt med anoreksi, som har noen likhetstrekk med annen avhengighet. Jeg støtter ikke at han røyker, men jeg støtter han, og han forteller at han setter veldig pris på det.
Men nå har han begynt å isolere seg, mista motivasjon for å dra på skolen og virker litt motløs. Jeg trenger sårt råd for hva jeg kan gjøre med situasjonen.

Jente 18+

Svar fra ungrus.no 26.11.2021

Hei. 

Takk for at du skriver til oss i ungrus! 

Du skriver at kjæresten din ikke ønsker å være avhengig av marihuana lenger, men samtidig så har han ikke lyst å slutte. Mange ønsker virkelig å slutte med rus, men så gjør avhengigheten til at de likevel ikke klarer å la være å bruke.  Avhengighet gjør blant annet at en bruker mer enn før, bruker mer enn en har tenkt, og forsøker å redusere/slutte uten å lykkes. Det blir etterhvert en prioriteringsendring hvor en bruker mer og mer tid på rusen og midre tid på venner, familie, arbeid og fritid. Det blir en irrasjonell atferd hvor en fortsetter å bruke på tross av fysiske og psykiske plager. 

Kjæresten din kan be sin fastlege om henvisning til rusbehandling.

Det finnes også tilbud til deg som pårørende. Å være pårørende til en som sliter med rusavhengighet kan være en stor belastning. Mange pårørende går ofte med opplevelsen av å være overlatt til seg selv med sine tanker, påkjenninger og utfordringer, både følelsesmessig og praktisk. Sjekk gjerne din kommunes hjemmeside for tilbud til pårørende. Veiledningssenter for pårørende har både samtaletilbud og mestringskurs. 

Ønsker deg alt godt! 

Vennlig hilsen 

Ann Christin Haugen 

Spesialutdannet sosionom 

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling 

Sørlandet sykehus 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut