Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Konsekvenser av alkoholbruk

Hei!

Hva er konsekvensene til å drikke alkohol? Jobber med prosjekt.

Jente 13

Svar fra ungrus.no 08.12.2017

Hei!

Mange som skriver inn til ungrus.no spør om negative konsekvenser av ulike typer rusbruk, og de er det mange av. Du har kanskje gjort deg noen tanker selv?
Når du spør om konsekvenser, kan du velge å trekke frem både positive og negative ting.
I Norge blir jo alkohol ofte forbundet med noe positivt, som det å ha fri, ha det gøy, være sosial og det å delta på fest og feiringer.
Alle kjenner til at fyll og alkoholisme skaper mye problemer i samfunnet. Likevel velger nesten 90 % av den voksne befolkningen å drikke alkohol.
Siden så mange har både positive forventninger og erfaringer knyttet til alkoholbruk, blir gode opplevelser og alkoholbruk ofte knyttet sammen i minnene våre.
(Det motsatte kan selvfølgelig også skje, at man får negative erfaringer knyttet til egen eller andres alkoholbruk som gjør at en blir skremt.)
Barn og unge observerer de voksnes drikking, og for mange blir drikking forbundet med det å bli voksen og å ha det gøy. Dette gjør det attraktivt å prøve ut alkohol i ungdomstida.
Alkohol kan påvirke humøret. Alle blir ikke i godt humør av å drikke, noen blir sinte og aggressive i fylla. Forventninger om at man skal være med på noe gøy kan likevel, sammen med alkoholinntak, forsterke et allerede godt humør. Man blir mindre selvkritisk når man drikker. Dette kan gjøre at man slapper mer av og føler seg mer sosial. Den andre siden av det, er at man kan bli så ukritisk at man gjør ting man angrer på i ettertid. Alkoholrusen kan også gjøre at man blir mer risikovillig. Da kan man selvfølgelig føle seg mer modig og tøff, men sammen med dårligere koordinasjon og balanse, kan man fort komme ut for uhell og ulykker hvis man prøver å tøffe seg.

Når det gjelder negative konsekvenser av alkoholbruk, så er alkohol ofte en faktor i uhell, trafikkulykker, vold og overgrep. Faren for helseskader og avhengighet øker ved høyt forbruk over lang tid.
Hvis du vil ha mer fakta om dette, kan du lese om alkohol på helsenorge.no.

Håper dette kan være til nytte for deg i arbeidet med prosjektet ditt!

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no  


 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut