Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Liker ikke at kjæresten røyker

Hei!

Jeg er en jente på 18 og har en kjæreste som er like gammel som meg. Vi har vært sammen siden ungdomsskolen og vi har et veldig sterkt forhold. Kjæresten min røyker hver helg med kompisene sine, og etter hver helg spør jeg han om han gjorde det i helgen og de siste månedene har svaret alltid vært ja.

Jeg liker det virkelig ikke, men jeg vet ikke hvorfor. Jeg tror ikke det handler om at det er ulovlig (har selv prøvd noen få ganger), men jeg klarer fortsatt ikke å akseptere at det skjer så ofte.
Hvis han gjør det, får jeg ikke vite om det uten at jeg spør han. Og han blir rett og slett sur hver gang jeg tar det opp.

Jeg hater å være den slitsomme kjæresten som graver i livet hans, men liker ikke tanken på at han ekskluderer meg helt fra en slik "del" av livet hans. Jeg vil ikke nekte han i å gjøre noe han har lyst til. Vil ikke at han skal sitte å ha lyst til å gjøre det, men må "holde seg" på grunn av jeg tvinger han til det.

Hva burde jeg gjøre?

Hilsen jente, 18

Svar fra ungrus.no 22.02.2016

Hei!

Takk for at du skriver til ungrus.no om en situasjon som ser ut til å bli stadig vanskeligere for deg å akseptere. Du sier at kjæresten din røyker, og da regner jeg med det er cannabis du mener.
Du forteller at han i det siste har røykt sammen med kompisene hver helg og at du ikke liker det, uten helt å vite hvorfor.

Dere har vært kjærester lenge, og du beskriver forholdet som sterkt. Da synes jeg ikke det er så rart om du misliker at kjæresten din i større grad ser ut til å prioritere å røyke sammen med kompisene fremfor å være sammen med deg. Han skyver deg også unna ved å bli sur hver gang du tar det opp, og du føler deg ekskludert fra deler av livet hans. Det kan også se ut som du glir inn i en rolle som kontrollør, noe du slett ikke ønsker.

Dette er det dessverre en veldig vanlig utvikling når et menneske begynner å sette rus foran andre viktige ting i livet, som for eksempel kjæresteforhold. Selv om du ikke vil nekte ham å gjøre det han har lyst til, kommer dette i konflikt med dine egne ønsker.

Du virker som en klok og reflektert jente, og da er det viktig at du spør deg selv hva det er du ønsker. Hva er dine drømmer? Hva vil du gjøre for å nå drømmene dine?
Hvis kjæresten din vil fortsette med å sette røyking med kompisene foran det å være sammen med deg i helgene, vil du akseptere det? Klarer du da å holde fast ved dine mål?
Hvordan er hverdagene? Holder du på med egne ting, eller går du og venter på at kjæresten skal ha tid til deg?

Vi får mange henvendelser både på ungrus.no, til Ungteam og til Hasjavvenning Kristiansand fra kjærester i din situasjon. Felles for alle, er at de er veldig glad i kjæresten, samtidig som de bekymrer seg og ser at kjæresten trekker seg unna for å kunne røyke i fred.
Selv om du ikke er alene om å kjenne på slike følelser, kan man føle seg veldig alene når man står midt oppi det, og den man skulle være fortrolig med er den som gjør ting som skaper konflikt.
Da kan det være fint å ha noen utenforstående å diskutere det med. Hvis du går å skole, kan helsesøster være en slik person. Du kjenner kanskje andre voksne du har tillit til, som det kan være godt å lufte det med?
Jeg vet ikke hvor du bor, men under "Kontaktinfo" på hasjavvenning.no kan du se om det finnes et tilbud i nærheten av deg. De er vant til å forholde seg til kjæresters og families bekymring.
Du kan også ringe direkte til Madelene Skårdal, som er leder for Hasjavvenning Kristiansand på telefon: 906 02 964.

Du er en bevisst jente, som klarer å se din egen situasjon utenfra. Jeg håper du klarer å bruke disse gode egenskapene til å ta valg som er i tråd med dine egne verdier og som ivaretar dine ønsker og drømmer i livet.

 

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no
 

 

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut