Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Løsning på helseskader?

Hei!

Hvorfor er det ingen løsning for å stoppe helseskadelige stoffer?

Gutt yngre enn 12 år

Svar fra ungrus.no 04.05.2020

Hei!

Det er et godt og vanskelig spørsmål du stiller.
Når du lurer på hvorfor det ikke er noen løsning på å stoppe helseskadelige stoffer, regner jeg med at du mener stoffer som tobakk, snus, alkohol og andre rusmidler?

For å ikke gjøre det for komplisert, tror jeg for det første at det alltid er noen som ønsker virkningen disse stoffene gir. Noen stoffer, som tobakk og alkohol, er lovlige fordi det ikke er noe stort ønske i befolkningen om å forby dem.

For det andre, så er det alltid noen som ønsker å tjene penger på å selge disse stoffene. Så lenge det er noen som ønsker å kjøpe og noen som ønsker å selge, er mange veldig oppfinnsomme for å dette til. 
Når det gjelder narkotika, som er forbudt, så er det nesten umulig å være så nøye ved grenseoverganger og postmottak at politi og tollvesen klarer å stanse alt.

Norge har fremdeles strenge regler for kjøp og salg av alkohol- og tobakksvarer, og vi har fortsatt et forbud mot narkotika. Dette er for å prøve å forhindre helseskader bruk av disse produktene kan gi.
Så løsningen går ut på å prøve å begrense skadevirkningene, fordi det nok blir sett på som umulig å stanse dem helt.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut