Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Mamma ruser seg.

Hei!

Jeg er litt redd for at min mamma ruser seg, alle tror det, men det er ikke helt sikkert da. Men det er mye som tyder på det. Jeg har også tatt mamma for drikking før, men det nekta hun for. For noen måneder siden ble mamma tatt av politiet, for de tok henne for å kjøre i rus.
Jeg har det vanskelig nå!

Jente 12

Svar fra ungrus.no 24.01.2019

Hei! 

Takk for at du skriver til oss!  

Jeg forstår at du er redd for at mor ruser seg, og at du har det vanskelig. Du har prøvd å prate med henne om det, men blir da møtt med at hun nekter. 
Det er oftest sånn at det er de nærmeste rundt som først reagerer på at det er mye drikking, før den som ruser seg selv vil innrømme eller innse at det er et problem.   
Det å bryte med egne verdier, som for eksempel kjøring i påvirket tilstand, kan dessverre være en konsekvens av rusmisbruk. 

Det første jeg råder deg til å gjøre er å prate med en annen voksen om dette. Det kan være en annen voksen i familien, helsesøster eller en lærer på skolen din. Helsesøstre møter mange ungdommer som har en mor eller far som ruser seg, og har god kunnskap om dette. 

Mange unge jeg har møtt sier de føler skyld for at mamma eller pappa ruser seg. Det er aldri din skyld om mor ruser seg og det er heller ikke du som kan få henne til å slutte å ruse seg.
Om mor fortsetter å ruse seg bør hun ta kontakt med sin fastlege for å få behandling.

Hvis det skjer noe akutt, kan du ringe alarmtelefonen på tlf 116 111.  

Skriv gjerne igjen om det er noe mer du ønsker svar på! 

Vennlig hilsen 

Ann Christin Haugen 

Spesialutdannet sosionom 

Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut