Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Mann som blir full og ufin

Hei! 

Jeg har googlet litt, og har lest gode, fine svar her inne, derfor forsøker jeg lufte tankene mine.
Jeg har en mann som har et alkoholproblem. Vi har vært sammen i 5 år og har to barn sammen. Når min mann drikker, så drikker han uendelige mengder. Før var det ofte sånn at han kom hjem tidlig pga han ble for full, men i det siste året har det dradd ut og endt med at han kommer hjem midt på natta totalt dritings. Slenger med dørene og våkner barna. Barna er små og forblir i sengen sin etter litt trøst, men poenget var at det er null hensyn som blir tatt. Bråker og smeller med dørene. Ikke bare det, han blir ekstremt ufin i munnen. Han kaller meg de styggeste ting, om meg som person og min evne til å være mor. De to mest ekstreme tilfellene vi har hatt, da har han slått i stykker dører, kjørt i rus og knust en TV.

Jeg gruer meg i forkant til han skal noe, og prøver å spørre om han kan ta det med ro, men da er jeg masete og irriterende. Når han er ute, er det sjelden en melding hjem til meg om hvordan det går, akkurat som at jeg blir glemt. Jeg forventer ikke oppdateringer hele tiden, men i med at han har en tendens til å miste sans og samling ved inntak av alkohol, så har jeg noen ganger bedt om en melding, men jeg får det sjeldent. Det som gjør situasjonen litt vrien, er at mannen min drikker sjeldent. Kanskje en gang hver 2 mnd, litt oftere på sommeren eller hvis det skulle skje noe spesielt, men når det skjer så smeller det.

Grunnen til at jeg skriver nå er at han har hatt to dårlige opplevelser med alkohol nå på kort tid, og jeg er rådvill. Han har innrømmet at han mistenker at han har hatt et alkoholproblem tidligere når han hadde reisejobb, men at det er litt mer kontrollert nå. Jeg har bedt han ta ansvar å søke hjelp, men det når ikke inn. Dette begynner tære på meg som person. Jeg jobber 100% og har to små barn. Vil bare tilføye at til vanlig fungerer han helt fint på jobb, er verdens beste pappa og egentlig også en omsorgsfull mann og kjæreste. Jeg vet ikke helt hva jeg søker etter her. Jeg skjønner at mannen min har et problem, men han vil ikke slutte å drikke. Jeg er glad i mannen min, men de tingene han sier når han drikker har begynt å tære på. Vil dette ta slutt? Takk for svar!

Voksen kvinne og mor

Svar fra ungrus.no 01.07.2020

Hei!

Så fint at du vil lufte tankene dine til oss i ungrus!

Du beskriver din manns drikkemønster som sjeldent og sporadisk, men med et høyt konsum når han drikker. Alkoholproblemer kommer i mange varianter. Alkoholen er absolutt et problem når det fører til bråk/uro i hjemmet, skremmende episoder for både deg og barna, og også legale konsekvenser som det å kjøre i påvirket tilstand.

Barna skal ikke måtte oppleve slik atferd i eget hjem. Det er skremmende å se eller høre sin ellers omsorgsfulle pappa slik. Alkoholen gjør at han endrer atferd, og barn merker dette tidligere enn vi voksne tror.

Du skriver at mannen din har innrømmet tidligere at han mistenker at han har hatt et alkoholproblem, men at han ikke vil slutte å drikke. Problematikken bør tas opp med fastlege slik at han/hun kan vurdere behov for behandling.  

Jeg forstår godt at dette tærer på deg som person. Mange pårørende går ofte med opplevelsen av å være overlatt til seg selv med sine tanker, påkjenninger og utfordringer, både følelsesmessig og praktisk. Det finnes en del tilbud til deg som pårørende som jeg tenker kan være aktuelt:   

Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling (ARA) tilbyr mestringskurs for pårørende som er berørt av andres rusbruk. Kursene er et samarbeid mellom ARA, kommuner i Agder, en pårørende med egenerfaring samt Lærings- og mestringssenteret (LMS) ved Sørlandet Sykehus HF.

Veiledningssentere for pårørende, NKS, har også et samtaletilbud for pårørende. I tillegg finnes det bruker - og pårørendeorganisasjoner, slik som A-LARM, du kan ta kontakt med for samtaler, informasjon og veiledning.

Kristiansand kommune har opprettet et pårørendetilbud under Drop-in . Drop-in tilbyr samtaler/veiledning for deg som er pårørende på torsdager fra klokka 10.00 -15.00  i Aquarama, første etasje. Telefon: 464 41 173.

Håper noe av dette kan gi deg det du søker etter.  

Med vennlig hilsen

Ann Christin Haugen

Spes.utd.sosionom

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut