Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Marihuana til medisinsk bruk

Hei!

Jeg har et spørsmål angående marihuana. Jeg har en kronisk sykdom i ryggen, og det er veldig smertefult. Jeg har prøvd ut mange smertestillende tabeletter, men til nå er det eneste som hjelper Paralgin forte, noe som jeg vet at jeg ikke kan bruke ofte og i lengden. Smertene går ut over skole, jobb og fritiden min.
Jeg har hørt at du kan reise til Nederland og få anbefaling og ta med marihuana hjem til Norge og at du blir fratatt det i tollen, men du får det tilbake på grunn av resepten fra legen. Er dette sant? Hvis det ikke går, er det noen muligheter for å få resepten fra en norsk lege? Jeg har ikke tenkt å bruke det for å ruse meg jeg er bare så trøtt og sliten av smertene og hvordan det går utover livet mitt.

Jente 17 år

Svar fra ungrus.no 03.11.2016

Kjære jente, 17 år!

Dette er et vanskelig tema. I Norge  har man ennå ikke funnet ut av hvorledes man skal håndtere cannabis til medisinsk bruk på en god måte. Et av problemene vi står overfor, er at cannabis står på den internasjonale narkotikalisten, og det betyr at det er spesielle regler for import av slike preparater til Norge, både for apoteker og for enkeltpersoner. Det er forskjellige preparater og systemer for forskrivning i ulike land, men dersom du importerer medisinske cannabisprodukter til Norge, kan du bare ta med deg for en ukes forbruk, så det er ikke mye hjelp i å reise utenlands, uansett om du har resept på medisinen. 

Det finnes ett preparat på det norske markedet, munnsprayen Sativex som er godkjent for spasmer ved MS. Alle leger kan skrive den ut, også dersom den brukes på litt andre smerter enn MS-smerter, men den er ekstremt dyr, og de færreste har råd til den. Dessuten er det nok stor motstand hos mange leger mot å skrive denne ut også, selv om den antagelig i liten grad har misbrukspotensiale eller er avhengighetsskapende. 

Så foreløpig har du etter min vurdering ingen enkle muligheter til å prøve ut medisinsk cannabis/marihuana for dine smerter. Ved kroniske smerter vil de fleste smertestillende tabletter ha heller dårlig effekt, så andre behandlingsformer (treningsterapi, kognitiv terapi og andre mestringsterapier) har i mange undersøkelser vist seg å ha vel så god langtidseffekt som medikamenter. Kanskje det gjelder deg også? Uansett tror jeg ikke cannabisprodukter vil ha noen revolusjonerende effekt på dine smerter, forskning har vist en viss effekt, men den er på linje med andre smertestillende medisiner. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut