Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Bivirkninger av cannabis

Hei!

Jeg lurer på hvilke bivirkninger man kan få av hasj/marihjuana. Er bivirkningene farlige og varer bivirkningene evig?
Grunnen til at jeg lurer, er fordi jeg har skoleprosjekt.

Gutt 15

Svar fra ungrus.no 16.06.2016

Hei!

Bivirkningene og konsekvensene som bruk av hasj/marihuana kan gi, kan være mange og oppleves forskjellig. Det avhenger av brukerens personlighet, forventninger, miljø, rusdose og tidsrom med rusbruk.
Ved bruk av cannabis, som er samlebetegnelsen på hasj og marihuana, vil virkestoffet THC transporteres raskt til hjernen og feste seg til spesielle reseptorer i fettvevet. Dette vil skape en ubalanse i hjernens normalfunksjon, og kan blant annet kan føre til dårligere hukommelse, innlæring, konsentrasjon, koordinering, vurderingsevne, nedsatt følelsesliv, samt økning av paranoide tanker.
Slike forandringer kan få konsekvenser for skolegang og arbeidsliv. Det kan igjen gjøre at man føler seg satt utenfor samfunnet, og det kan virke negativt på vennskap og nære relasjoner.
Ungdom som ruser seg er spesielt sårbare for nedsatt funksjon i hjernen, siden hjernen ikke er ferdig utviklet før ved 24-årsalderen.

Bruk av cannabis er ulovlig, og blir man tatt av politiet, kan det få konsekvenser i form av bøter, utsettelse/inndragning av førerkort, problemer i forhold til visumsøknader og yrkesvalg grunnet merknader på politiattest.

Langvarig bruk av cannabis kan også gi helsemessige konsekvenser som økt risiko for blant annet utvikling av angst, depresjon, høyt blodtrykk, lungekreft og i noen tilfeller utvikling av psykose og schizofreni.
Bruk av cannabis kan også redusere kroppens immunforsvar slik at man er mer utsatt for infeksjoner/sykdom. Cannabis kan også påvirke hormonbalansen.

Hvor lenge alle disse bivirkningene sitter i kroppen er omdiskutert.

Her får du et par lenker til mer informasjon:
Fakta om cannabis fra Folkehelseinstituttet og Hva gjør hasj med helsen fra Norsk Helseinformatikk

Lykke til med skoleprosjektet!

Med vennlig hilsen

Madelene Skårdal,

Koordinator, Hasjavvenning Kristiansand

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut