Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

For mye cannabis?

Hei!

Hva kan cannabis gjøre med kroppen din hvis du tar for mye?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 24.11.2017

Kjære jente, 14!

Det var et veldig viktig spørsmål, som kan være vanskelig å svare på, fordi folk kan være ganske uenige om hva som er "for mye". Det kommer også an på hvor gammel du er når du bruker cannabis. For eksempel vil folk på din alder kunne få varige skader i hjernen dersom de bruker cannabis regelmessig, selv om de ikke bruker mye. Det er vist at hjernen ikke får utviklet seg slik den burde, det kan måles med intelligenstester.
Cannabis virker på mange steder i kroppen, ikke bare hjernen. Det kan forstyrre mange av de mekanismene som regulerer både søvn, immunsystemet, sædcellene hos guttene, og lungene blir skadet dersom du røyker mye cannabis. Men det er i hjernen at cannabis kan gjøre mest skade. Noen får psykiske sykdommer, særlig angst, depresjon og schizofreni, mange opplever at det er vanskelig å lære ting, styringen av armer og bein (motorikk) blir forstyrret, man kan bli passiv og ikke klare å sette seg i sving med å gjøre de tingene i hverdagen som man ønsker.  

Noen av disse skadene kan faktisk komme etter en eneste joint, mens de fleste vil avhenge av hvor mye du bruker. Men en ny forskningsartikkel viser at selv om man bruker bare cannabis en gang i uka, kan det gå ut over hjernen i flere dager etterpå. 

Så svaret på ditt spørsmål er: Det er ingen sikker grense for hva som er "for mye" cannabis, det kommer an på hvilken virkning du ser på. 

Hilsen

Dagfinn Haarr

kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut