Hei!
Jeg og samboeren min er begge i starten av 20-årene, og har vært kjærester i to år. Min samboer har tidligere testet ut hasj en gang i blant, noe jeg ikke har hatt noe i mot. Men når corona slo inn for fullt startet han med å røyke hver kveld. Vi legger oss aldri samtidig lenger siden han sitter oppe å røyker, og han bruker alle pengene sine på weed slik at jeg ofte må stå ansvarlig for mat for begge. Han ser ikke noe problem i røykingen og han har ingen planer om å kutte ned, til tross for at han vet hva jeg synes om det.
Er dette et rusmisbruk?
Hva kan jeg gjøre i en sånn situasjon?
Ung kvinne
Svar fra ungrus.no 02.09.2020
Hei!
Så fint at du tar kontakt for å drøfte situasjonen din med noen. Jeg forstår at du synes dette er vanskelig. Når en person velger å ruse seg, påvirker det ikke bare brukeren selv men også mange personer rundt. For meg er det tydelig at rusbruket til samboeren din i stor grad påvirker relasjonen deres, økonomien deres og framfor alt hvordan du har det.
Det er veldig viktig at du ivaretar egne behov og deler dine bekymringer og tanker med noen. Du må sette grenser for hvordan du ønsker å ha det og hva du synes er akseptabelt. Du skriver ikke noe om jobbsituasjonen deres eller inntekten, men så lenge man bor sammen har man et felles ansvar og skal begge bidra økonomisk. Så lenge du forsørger han, dekker du over et problem, slik at han kan fortsette ruse seg uten at det får konsekvenser.
Når man begynner å røyke daglig, er grunnen oftest ikke at man «kun» ønsker å ha det gøy eller bli litt fjern, det ligger ofte andre årsaker bak som man ønsker å dempe eller distansere seg fra. For meg høres dette ut som et rusmisbruk. Har dere snakket sammen om grunnen til at han røyker hasj hver dag? Hvis ikke, kan du prøve å være spørrende og nysgjerrig på bruken hans, så kanskje det er lettere for han å være ærlig mot deg. Hvis du begynner samtalen med en bekymring er det lettere å gå videre med å fortelle at du ikke ønsker å ha det slik og at det må skje en endring. Fortell han hvordan rusbruket hans påvirker deg og hva du føler og tenker om det.
Hvis han ønsker hjelp med å bli rusfri, finnes det hjelp å få enten i kommunen eller i spesialisthelsetjenesten. Det er oftest veldig fint å ta kontakt med fastlege som henviser videre til riktig behandling eller tiltak.
Ta vare på deg selv og lykke til!
Med vennlig hilsen
Madelene Skårdal
Ruskoordinator i Ungdomstjenesten, Kristiansand kommune