Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Ubehag etter å ha sluttet med hasj

Hei! 

Jeg har røyket hasj daglig i nesten 10 år.. Har hatt noe pauser innimellom (kanskje 2 år tilsammen.) De første dagene følte jeg meg fin. Selv om jeg «rista» (absistenser) ganske godt.
Men nå føler jeg meg dårligere. Har konstant press på brystet, spesielt over hjertet. Puster kort og tungt, kroppen klarer ikke å slappe av, og mister kraft i kroppen. Henger dette sammen med å slutte? Vet ikke om det er angst, men på natta føles det ut som jeg får hjertestopp.

Gutt 18+

Svar fra ungrus.no 01.04.2020

Hei!

Det høres ikke ut som om du har det så bra for tiden. Mange som slutter med hasj etter lang tids bruk opplever problemer eller abstinenser når de slutter. Det er vanlig at tiden etterpå oppleves vanskelig både psykisk og fysisk. Fysiske abstinenser kan være blant annet skjelvinger, søvnproblemer, kvalme, hodepine, rastløshet. I tillegg er det vanlig med følelsesmessige reaksjoner som nedstemthet, irritasjon, sinne og angstsymptomer.

Det finnes mange grunner til at man begynner med rus, å dempe ubehag og stress kan være en av disse. Mange opplever at følelser som man kanskje har dekket over med hasjbruk kommer tilbake. Helt vanlige reaksjoner og følelser kan oppleves sterkere og mer intense når de ikke dempes av rusmidler. Det du beskriver høres ut som angstsymptomer, noe som er vanlig å oppleve etter man har sluttet med hasj. Hvis du hadde angst før du begynte med rus, kan det imidlertid være vanskelig å skille mellom hvilke symptomer som er forårsaket av angst og hva som er abstinenser. Ofte trenger kroppen tid til å komme seg etter man har sluttet med rusmidler. Du sier ikke noe om hvor lang tid du har vært rusfri. Jeg vil råde deg til å gi deg selv tid og ro til egenomsorg og venne deg til nye vaner og aktiviteter.

Det er ikke sikkert at det du opplever har sammenheng med at du har sluttet med hasj. Hvis symptomene varer over tid eller du opplever sterkt symptomtrykk vil jeg råde deg til å ta kontakt med fastlegen din for videre avklaring og behandling. Det kan også finnes aktuelle hjelpetilbud i kommunen du bor i.

Legger ved en lenke til kognitiv.no hvor du kan finne mer informasjon om psykiske og fysiske lidelser og symptomer, og videosnutter med selvhjelp, som kanskje kan være til nytte for deg. 

Lykke til videre i prosessen til å bli helt rusfri!

Vennlig hilsen 

Madelene Skårdal 

Koordinator Hasjavvenning Kristiansand kommune

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut