Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Narkotika - oppdagelse eller oppfinnelse

Hei!

Hvem fant opp narkotika?

Annet, 12 år

Svar fra ungrus.no 06.02.2019

Hei!

Narkotika er mange ulike rusmidler. Noen, som blant annet opium, cannabis, kokablader og visse typer sopp, kan man finne i naturen. Mennesket har for flere tusen år siden oppdaget at disse kan gi enten smertedempende, beroligende eller stimulerende virkning, i tillegg til en rusvirkning ved å prøve seg frem.
Mange stoffer som i dag går under betegnelsen narkotika, ble opprinnelig utviklet som legemidler. Det er stoffer som for eksempel amfetamin og LSD. (Du kan lese om den historiske bruken ved å klikke på lenken til Store medisinske leksikon). Økende bruk og misbruk førte til at mange stoffer etter hvert ble forbudt.
Vi trenger smertestillende og beroligende midler, så noen er forsatt i bruk, selv om de også kan brukes til å ruse seg på. Dette gjelder blant annet noen smertestillende midler, som for eksempel morfin og kodein og en del angstdempende medisiner og sovemedisiner. Men dersom disse midlene blir kjøpt, solgt og brukt ulovlig, kommer de inn under narkotikalovgivningen.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut