Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Om ecstasy

Hei!

Jeg har prøvd ecstasy noen ganger, men ønsker nå å kutte det ut.
Men jeg lurer på hvor hyppig en må ta det før en havner i posisjonen å bli avhengig? Om det blir tatt en gang i måneden, er det da stor sjanse for å utvikle avhengighet? Og om det nå er 1 mnd siden sist jeg tok det, vil neste gang være langt unna førstegangsfølelsen? Og hvorfor er førstegangsopplevelsen den beste? Har lest mye om stoffet på nett, men det står forskjellig informasjon på hver side og føler enkelte sider skriver alt for å "skremme".

Hilsen jente 18+

Svar fra ungrus.no 16.11.2015

Hei!

Jeg kan ikke gi deg et helt dekkende svar, blant annet fordi ecstasy kan inneholde forskjellige kjemiske stoffer. Det mest vanlige er MDMA, som er et stoff som ligner på amfetamin. Det kan ha ganske dramatiske bivirkninger, blant annet overoppheting, hjerteproblemer og hjerneslag fordi det girer opp blodsirkulasjonen og kobler ut termostaten vår i hjernen.

Det går ikke an å si noe generelt om når man blir avhengig av et stoff, det er store forskjeller mellom mennesker. Jo sjeldnere man bruker et stoff, desto mindre er sannsynligheten for å bli avhengig.

Det du sier om førstegangsopplevelsen er veldig viktig: De aller fleste av oss har vel opplevd den første gangen som den beste, både når det gjelder rusmidler, sex eller andre ting som utløser lykkestoffet dopamin. Og den opplevelsen får man aldri igjen. Mange rusmisbrukere har brukt resten av livet på å forsøke å få tilbake den fantastiske følelsen de fikk første gangen, men de klarer det aldri. Dette er nok først og fremst en psykologisk opplevelse, vi vil jo aldri få tilbake overraskelsen når en ting skjer for første gang.
Rent kjemisk snakker vi om toleranseutvikling, det betyr at hjernen skrur av systemer slik at rusmidlene ikke virker så sterkt lengre. Denne toleranseutviklingen er også veldig individuell, men man må bruke stoffene regelmessig over ganske lang tid for å utvikle toleranse.

Grunnen til at du ikke får igjen førstegangsfølelsen dersom du prøver ecstasy igjen, er nok, som sagt, ikke fysisk, men psykologisk.
Dermed vil jeg advare deg mot å forsøke å få tilbake førstegangsopplevelsen: Den vil du nok aldri få igjen. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege
Speslalist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

 

 

 

 

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut