Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Om sex

Hei!

Hvordan er det å ha sex?

Gutt

Svar fra ungrus.no 13.11.2015

Hei!

Du spør om hvordan det er å ha sex?
Hva man legger i ordet sex kan variere fra person til person.
Mennesker er seksuelle fra de er små. Små guttebarn får ereksjon og små jenter kan bli våte i skjeden.
Sex kan man ha med seg selv eller med andre.

Onani betyr å stimulere kjønnsorganet og når man onanerer, har man sex med seg selv. Både gutter og jenter onanerer, men gutter snakker ofte mer om det enn jenter. Veldig mange har erfaring med å onanere før man debuterer med å ha sex med andre, men ikke alle. De fleste gutter bruker hendene når de stimulerer seg selv. Det er sunt å onanere, og det kan gjøre deg mer selvsikker og trygg på deg selv.

Når det handler om å ha sex med en annen person, snakker man gjerne om en debutalder. Mange forbinder det å ha sex med en annen med samleie, men for de fleste unge er det ganske vanlig med gjensidig beføling og utforsking av hverandres kropper før man kommer til samleie. De fleste kjenner det på seg når de er klare for å ha et samleie. Samleie betyr for de fleste å føre penis inn i vagina. For gutter skjer det rundt 18 års alder og for jenter noe tidligere. 
Det er en naturlig del av seksuallivet til svært mange. Det er også vanlig at mange i ungdomsalder kan ha tanker om at alle andre har «gjort det» og kjenne seg ganske utenfor. Da er det greit å vite at gjennomsnitt er gjenomsnitt, og at mange venter mye lenger enn det.

Det er ikke alltid lett å snakke om seksualitet, og noen kan oppleve å bli utsatt for noe de ikke ønsker. Det er viktig å selv være tydelig på hva man vil være med på og hva man ikke vil være med på.
Det er viktig både å respektere egne og andres grenser.

I Norge har vi en seksuell lavalder som er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Loven skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er den voksne som er ansvarlig og kan straffes.
(Kilder: sexogsamfunn.no, ung.no)


Vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesøster

Helsestasjon for ungdom

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut