Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Prosjekt om heroin

Hei!

Vi er på skolen og har prosjekt om heroin.
Vi lurer på hva som skjer med kroppen når du bruker heroin?

Jente, yngre enn 12 år

Svar fra ungrus.no 14.12.2017

Hei!

Heroin er et rusmiddel som ligner smertestillende midler som morfin og kodein. I tillegg til å dempe smerter, vil heroin gi en følelse av rus og velvære. Man kan raskt bli avhengig av heroin dersom man begynner å bruke det jevnlig. 
Rusen gjør at man blir mindre kritisk til seg selv og mer likegyldig. Noen blir rastløse, mens andre blir trøtte. Kvalme og problemer med å tisse og forstoppelse er vanlig. Det er også kløe og munntørrhet. Pupillene blir små. Heroin reduserer den kritiske sansen og gjør også at mange tar større sjanser. I tillegg blir man dårligere til å kjøre bil og til å bruke andre redskaper og maskiner.

Langvarig og høyt misbruk gir d​årlig fysisk form. Det blir vanskeligere å ta initiativ til å få gjort ting og følelsene kan komme i ubalanse. De som tar heroin med sprøyte er er utsatt for både hudinfeksjoner på stikkstedene, andre alvorlige infeksjoner som kan gå til hjerte og lunger og virusinfeksjoner som hepatitt (leverbetennelse) og hiv.

Blant de som bruker heroin jevnlig over mange år er det mye høyere sykelighet og dødelighet sammenlignet med resten av befolkningen. Som misbruker tåler man mer av stoffet, men dette går over dersom man slutter å ruse seg. Det er en av grunnene til at faren blir større for å få overdose hvis man har vært uten rusmidler over en lengre periode.​ (Kilde: helsenorge.no)

Du kan finne Fakta om heroin og morfin på Folkehelseinstituttets nettside, fhi.no.og informasjon om Heroin og morfin og andre opiater på helsenorge.no

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut