Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Rus og ADHD

Hei!

Jeg har vært i LAR i mange år, men så sprakk jeg etter 2 år total nøktern og plutselig skulle all medisin bli sett på når den inntas. Jeg har i løpet av mine to år fått medisinen og laget mitt eget system, tar bare halve doser 4 ganger daglig, og plutselig skulle jeg ta to på en gang. Jeg ble rett og slett uvel, kuttet hele LAR og nå har jeg fått de eneste beroligende jeg merker roer meg ned. De heter Xanor 3 mg depot. Ellers kan jeg bli veldig fin og rolig på litt ritalin, ikke for mye selvsagt, men små mengder. Jeg var hos en sosionom en gang jeg var ung, og han kunne ikke sette noe diagnose, men han skrev at han mente jeg garantert hadde ADHD. Så ble jeg da narkoman og havnet i fengsel og skulle ta ny utredning, og det eneste jeg gjorde var å bygge med byggeklosser og sånn rare ting. Foreldrene mine sa at jeg var helt annerledes enn jeg egentlig var, men min søster fortalte det som hun husket det. Jeg hadde en bror som fikk diagnose ADHD og han er i dag død, rusmisbruker... Jeg ønsker bare å vite om jeg har det eller ikke. Da er jeg bare en jævla egoist som driter i andre. Det er min diagnose om ingenting annet er galt med meg.
Søsteren min er sunn og normal, og vi fikk en masse kjærlighet. Jeg vil bare ha hjelp.

K.

Svar fra ungrus.no 11.08.2016

Hei K.!

Du forteller at du er narkoman, men at du klarte å holde deg nøktern i to år innenfor legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Det er jo kjempebra, så det er synd at en sprekk førte til en reaksjon som gjorde det vanskelig for deg å fortsette. Nå tar du annen medisin, men du ønsker om å finne ut om du har ADHD. Det er godt å høre at du ikke gir opp og vil finne ut av hvordan du kan få det bedre. Siden din bror, som nå er død, hadde ADHD og også strevde med rusproblemer, er det veldig forståelig om du kjenner deg igjen i ham og lurer på om du har samme diagnose som ham.

Du er ikke fra Kristiansand, så da må jeg bare svare generelt på hva som er riktig vei å gå. For å få en diagnose, er det nødvendig å gå gjennom en undersøkelse som viser om du har ADHD eller ikke.
Jeg kjenner ikke i detalj hvordan denne undersøkelsen foregår, men den innebærer både intervju med deg og innhenting av opplysninger om deg fra barnehage, skole, familie eller andre som kan uttale seg om hvordan du var tidlig i livet. I tillegg blir du bedt om å gjennomgå en del tester og løse noen oppgaver. For å få en slik undersøkelse, må du først gå til fastlegen din, som kan henvise deg til spesialisthelsetjenesten.
Det er vanskelig å foreta en god undersøkelse om man ruser seg eller går på sterke medisiner, så det er vanlig å kreve at man er rusfri/medikamentfri før man starter utredningen.
I Kristiansand er det en avgiftningspost hvor man kan bli innlagt for avrusning, og på samme sted er det også mulighet for å observeres og utredes. Dette er fordi man også ønsker at det skal være tid, ro og stabilitet rundt den som skal undersøkes. Du kan snakke med fastlegen din om hvilke muligheter som fins der du bor.

Jeg håper virkelig du får hjelp til det du strever med, og at du ikke gir opp!
Av lang erfaring vet jeg at det går an å få til et godt liv, selv om man har ADHD og rusproblemer. Du er et verdifullt menneske, og du vil ha hjelp. Det håper jeg de du møter forstår!


Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut