Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Rus og ervervet hjerneskade

Hei! 

Jeg har røyka hasj 5 ganger, og en av dem var hele 5 gram, altså en hel joint, resten har jeg fått trekk fra venner, tatt MDMA med lav dose 1 gang, LSD med lav dose en gang, og det siste jeg tok var amfetamin med MDMA, men det var visst mest amfetamin oppi det, fordi jeg ble hyper, og hjertet banka veldig i ettertid og i rustiden.
Jeg har en ervervet hjerneskade som holder seg til på frontallappen, som gjør at jeg ikke tåler stimulerende midler. Så min første gang, da jeg røyka en hel joint for meg selv på 5 gram, så ble jeg bevisstløs til tider, ingen kunne få kontakt med meg på noen minutter og sånt. 
Nå etter en tid jeg ikke har tatt noe, har jeg kommet til en verden som er veldig fjern, og det føles som alt er falskt. Jeg har sinneproblemer, tics, stamming, og jeg føler at alle mine ervervede hjernskadeproblemer har blitt større etter dette.

Vet dere hva dette kan være? Jeg strever veldig med liv og død. Forstår ikke hva som er ekte, så har begynt å skade meg selv, som aldri har vært i tankene mine, bare jeg hadde vært frisk.
"Jeg er borte så jeg sliter med å tekste".

Hilsen gutt på 16 år

Svar fra ungrus.no 09.02.2021

Kjære gutt på 16 år!

Det er alvorlige saker du forteller om. Mitt eneste råd til deg er at du søker profesjonell hjelp for å finne ut hva som har skjedd, og om det er varige skader du har fått. Heldigvis har hjernen stor kapasitet for å reparere seg selv, så jeg håper at det retter seg litt etter litt for deg og at du blir deg selv igjen. Men for all del: Dette er ingen spøk, snakk med fastlege eller psykolog så fort du kan!

Uten å ta stiiling til akkurat din historie, vil jeg nevne at det er enkelte mennesker som får langvarige psykiske plager, selv etter enkeltinntak av rusmidler. Til og med hasj kan utløse alvorlige psykiske plager som kan vare i ganske lang tid, fordi innholdet av THC er så mye større nå enn tidligere. Syntetisk cannabis er en vanlig årsak til langvarige psykiske plager, både angst, depresjon og psykose. Men også sentralstimulerende midler som MDMA og amfetamin/metamfetamin kan utløse slike plager hos noen få personer. Faren er større jo yngre man er når man utsetter seg for disse stoffene. Mange av disse pasientene trenger langvarig hjelp. Noen få blir innlagt på psykiatrisk avdeling over flere måneder før de blir friske igjen. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut